Hoppa till innehåll

Skade – jättinnan som gifte sig med havsguden

Skade är vildmarkens gudinna som jagar i fjällen på sina skidor. Hennes pappa är jätten Tjatse. Och trots att hon är jättinna blir hon accepterad av gudarna i Asgård, när hon gifter sig med havsguden Njord.

Skade är en gåtfull gestalt, med manligt namn och likheter med guden Ull – som i myterna beskrivs som en vacker karl på skidor eller snöskor.

När Skade ville hämnas

Skade kom till Asgård, gudarnas boning, för att hämnas sin pappa, jätten Tjatse, som dödats av asagudarna. Hon bar full krigsutrustning – hjälm, brynja och vapen.

Gudarna erbjöd Skade skadestånd i stället för hämnd – hon skulle få gifta sig med en av gudarna, men var tvungen att välja genom att se på deras fötter. Skade ville gifta sig med Balder och tänkte att de vackraste fötterna måste vara hans. Men det var fel! De fötterna satt i stället på havets gud, Njord.

Skades eget villkor för att inte hämnas var att gudarna skulle få henne att skratta. Loke knöt då ett rep runt skägget på en get och den andra änden vid sin pung. När geten hoppade, Loke skrek och slutligen ramlade rakt i knät på Skade, då skrattade hon!

Oden kastade sedan Tjatses ögon upp på himlavalvet, där de blev till stjärnor, vilket gjorde Skade glad.

Äktenskapet mellan Skade och Njord blev inte lyckat. Njord ville bo vid havet, i sin boning Noatun, och höra måsarna skrika. Skade ville bo i fjällen, och höra vargarna yla vid sitt Trymheim. De kom överens om att bo nio nätter på vartdera stället. Men de stod inte ut med arrangemanget så länge, utan bodde sedan var för sig.

Skade blev accepterad av gudarna trots att hon var dotter till en jätte.

Skade är en gåtfull gestalt, med manligt namn och likheter med guden Ull.