Hoppa till innehåll

Forntider

Det har bott människor på den plats vi kallar Sverige i tusentals år. Vad har dessa människor för likheter med dig och mig?

Entréavgifter

Museet öppet måndag:

Stängt

Se alla öppettider

I dag på Historiska

  • 10 000 år

    av mänskligt liv
  • Tusentals

    föremål från hela världen
  • Skelett

    med personliga berättelser

Forntider

Byt till lättläst

Det har bott människor på den plats vi kallar Sverige i tusentals år. Vad har dessa människor för likheter med dig och mig? Utställningen Forntider har två delar som på olika sätt närmar sig historien.


I den första delen finns åtta livsöden från förhistorisk tid. Från kvinnan från Barum, som dog för cirka 9 000 år sedan, till fursten från Vendel, som en gång begravdes i överdåd. Vi försöker besvara frågor om hur människor såg på livet, relationer och döden under sten-, brons- och järnåldern men också hur det alltid funnits kontakter med övriga världen.

När du passerat de åtta livsödena kommer du till en ”transithall” med ”gater” till det förflutna. Vid varje gate ställs en fråga, viktig för människor i alla tider. Föremålen och innehållet i utställningen hjälper dig att fundera över din och dina medmänniskors tillvaro, då, nu och i framtiden.

I transithallen finns också frågor om historia. Hur skapas den? Av vem? Hur har historien påverkat just oss? Dra dina egna slutsatser, det är du som är det nionde livsödet!