Hoppa till innehåll

Entréavgifter

Museet öppet tisdag:

11:00 – 17:00

Se alla öppettider

Aktuell arkeologi

I en monter i museets entré visar vi upp spännande föremål från aktuella arkeologiska utgrävningar. Innehållet byts ut då och då, så kika gärna förbi och se vad du hittar! Miniutställningen är ett samarbete mellan Historiska museet och Arkeologerna. Visas till och med 1 september 2024.

Skattfyndet i Viggbyholm

När Täby kommun påbörjade bygget av nya bostäder i Viggbyholm anade de inte att det skulle leda till fyndet av en helt unik silverskatt! Under marken gömde sig en vikingatida gård och snart påträffades en nedgrävd kruka med en silverskatt i.

I krukan, som tidigare använts för matlagning, låg en noggrant paketerad silverskatt med mynthängen, halsringar, armband, pärlor och en amulettring. Kanske mest spännande var att linnepåsen, som mynten låg i, hade bevarats tillsammans med sädeskorn och pollen av örter från vikingatiden!

Arkeologerna tänkte först att det rörde sig om ett slags värdeförvaring där dyrbarheterna lagts under ett husgolv för att inte bli stulna. Ju längre utgrävningen pågick desto tydligare blev det att något inte stämde. Nu finns flera tolkningsmöjligheter. Var skatten möjligen ett offer till gudarna?

Du kan se föremålen i montern Aktuell arkeologi i Historiska museets entré till och med den 1 september 2024.

Läs mer om utgrävningen på Arkeologernas webbplats.

Skärvor och metallföremål i en monter

Foto: Henrik Pihl, Arkeologerna.