Hoppa till innehåll

Höstens föreläsningar och kvällsvisningar

Vi är glada att nu kunna erbjuda föreläsningar och visningar på plats i museet. Botanisera i vårt fullspäckade program!

Kvällsvisning i utställningen Vikingarnas värld

Onsdagarna 29 september, 13 oktober, 27 oktober, 10 november, 17 november, 24 november, 8 december och 22 december – klockan 18.00

Följ med på upptäcktsfärd i nya utställningen Vikingarnas värld! Kvällens värd väljer ut sina favoritföremål och berättelser från den tid vi kallar vikingatiden.

Köp biljett på Tickster

Vikingarnas värld. Foto: Erik Lernestål

 

Helgon och demoner

Onsdag 3 november, klockan 18.00

När höstlöven faller och mörkret lägger sig firas både Halloween, Alla helgons dag och Alla själars dag. Men vad är historien bakom respektive dag och vad är egentligen ett helgon? Hör Philip de Croy, författare, thanatolog och doktorand, berätta.

Köp biljett på Tickster

Museipedagog Ellen Hallgren. Foto: Jens Mohr

Häxor, barnamord, sedlighet och revolution!

Onsdag 17 november, klockan 18.00

Hör om hur samhällets syn på kvinnors sexualitet har påverkat kvinnors liv i olika tider. Följ med Ellen Hallgren, arkeolog och museipedagog, på en vandring genom århundradena i utställningen Sveriges historia – från 1600-tal till nutid.

Köp biljett på Tickster

Digital visning: Häxor, barnamord, sedlighet och revolution!

Onsdag den 20 oktober, klockan 18.00

Visningen erbjuds också i digitalt.

Köp biljett till digital visningen

Vi kallar dom vikingar – men vad betyder det?

17 november, klockan 18.00 – 19.00

Vikingen har dykt upp i populärkultur och konst sedan 1800-talet, på sistone i TV-serier som Vikings och Beforeigners. Men varför är vikingarna så intressanta? Vad betyder ordet viking? Och vad gör vikingatiden så speciell?

Köp biljett på Tickster

Vem var Kristina Nilsdotter Gyllenstierna?

Fredag 19 och 26 november, klockan 15.00

En föreläsning om ett av svenska historiens mest spännande kvinnoöden som skildrar ett stycke svensk historia som leder fram till reformationen. Genom Kristina Gyllenstiernas historia möter vi denna turbulenta tid. Föreläsare är skådespelaren och dramatikern Vibeke Nielsen Svedman.

Köp biljett, 100 kr

Mot Tyrannen stån opp!

20, 21, 27 och 28 november

En teaterföreställning om kvinnorna och reformationen sedd genom Kristina Gyllenstiernas ögon, av Vibeke Nielsen Svedman. Spelas i Historiska museets hörsal. Åldersgräns 12 år.

Köp biljett på Tickster

Djur på järnåldern

Onsdag 1 december klockan 18

Djur spelar en viktig roll i många människors liv. Så var det även för dem som levde för mer än tusen år sedan, under järnåldern. De var beroende av djuren i det dagliga livet. Men ansåg också att de var viktiga i livet efter detta. Möt arkeolog Kent Andersson som berättar om djurens betydelse och spåren av dem utifrån sin nyligen utkomna bok Järnålderns djur.

Köp biljett på Tickster

Vikingarnas värld – digital visning

8 december klockan 19.00 – 19.45

Midvintermörkret har sänkt sig och du kurar hemma. Upplev den färska utställningen Vikingarnas värld via en digital upptäcktsfärd!

Köp biljett på Tickster

Gudar, jättar och helt vanligt folk

Onsdag 15 december klockan 18.00

Med inspiration från SVT:s julkalender Stjärnhuset från 1981 får vi under denna historiska ”julkalender” följa med in i den forntida mytologin. Philip de Croy, författare, thanatolog och doktorand, berättar.

Köp biljett på Tickster