Hoppa till innehåll

Höstens föreläsningar och kvällsvisningar

Vi är glada att nu kunna erbjuda föreläsningar och visningar på plats i museet. Vi har begränsat antal platser på föredragen till 50 personer och 10 personer på visningarna så att det ska gå bra att fortsatt hålla avstånd. Botanisera i vårt fullspäckade program!

Makternas undergång

Onsdag 15 september kl. 18.00

Lyssna på ett föredrag om nordisk mytologi i allmänhet och Ragnarök i synnerhet. Philip de Croy, ansvarig för religion och livsåskådning på Historiska museet, berättar.

Köp biljett på Tickster

Från ladugårdsland till Östermalm

Onsdag 1, 8, 15 och 22 september kl. 17.30

Historiska ligger i kvarter som förändrats mycket under de senaste 500 åren. Följ med Elisabet Ryd, museipedagog, på en vandring runt kvarteret Krubban. Hör vad som hänt med stadsbilden sedan medeltiden, vilka som bott i området och låt dig förtjusas och förfasas över några händelser som utspelat sig på Östermalm.

Köp biljett på Tickster

Sensommarkonsert med champagne och opera

Lördag 11 och 18 september, kl. 15.00 – 16.30

Operasångerskan Nadja Kolecka och pianisten Dorota Moring Zarowiecka bjuder in till ett glas champagne och musik av bland andra Bizet, Saint-Saëns, Puccini och Rossini.

Köp biljett på Tickster

Vikingarnas värld. Foto: Erik Lernestål

Kvällsvisning i utställningen Vikingarnas värld

Onsdagarna 29 september, 13 oktober, 27 oktober, 10 november, 24 november, 1 december, 8 december och 22 december – kl. 18.00

Följ med på upptäcktsfärd i nya utställningen Vikingarnas värld! Kvällens värd väljer ut sina favoritföremål och berättelser från den tid vi kallar vikingatiden.

Köp biljett på Tickster

Likbål, gravfält, Valhall och Hel

Onsdag 6 oktober kl. 18.00

Hör om vikingatidens dödsritualer med gravbål, stensättningar, jordhögar och gravfält och om de dödsriken som väntade samt vilka gudar och väsen som härskade där. Philip de Croy, ansvarig för religion och livsåskådning på Historiska museet, berättar.

Köp biljett på Tickster

Foto: Katarina Nimmervoll

Helgon och demoner

Onsdag 3 november kl. 18.00

När höstlöven faller och mörkret lägger sig firas både Halloween, Alla helgons dag och Alla själars dag. Men vad är historien bakom respektive dag och vad är egentligen ett helgon? Hör Philip de Croy, ansvarig för religion och livsåskådning på Historiska museet, berätta.

Köp biljett på Tickster

Museipedagog Ellen Hallgren. Foto: Jens Mohr

Häxor, barnamord, sedlighet och revolution!

Onsdag 17 november kl. 18.00

Hör om hur samhällets syn på kvinnors sexualitet har påverkat kvinnors liv i olika tider. Följ med Ellen Hallgren, arkeolog och museipedagog, på en vandring genom århundradena i utställningen Sveriges historia – från 1600-tal till nutid.

Köp biljett på Tickster

Digital visning: Häxor, barnamord, sedlighet och revolution!

Visningen erbjuds också i digital form onsdag den 20 oktober kl 18.00.

Köp biljett till digital visningen

Gudar, jättar och helt vanligt folk

Onsdag 15 december kl. 18.00

Med inspiration från SVT:s julkalender Stjärnhuset från 1981 får vi under denna historiska ”julkalender” följa med in i den forntida mytologin. Philip de Croy, ansvarig för religion och livsåskådning på Historiska museet, berättar.

Köp biljett på Tickster