Hoppa till innehåll

Guldrummet

Utställningen är tillfälligt stängd från och med den 5 mars till och med den 17 juni 2019. Vi öppnar Guldrummet igen tisdag den 18 juni.

Alltid fri entré!

 • Vid vissa evenemang kan avgift tas ut
 • Läs mer

Museet öppet lördag:

10:00 – 17:00

Se alla öppettider

I dag på Historiska

 • 52 kilo

  guld
 • 3 000

  föremål
 • 200 kilo

  silver

Guldrummet

Byt till lättläst

Guldrummet är stängt för renovering från och med den 5 mars till och med den 17 juni 2019. Utställningen öppnar igen tisdag den 18 juni.

I Historiskas samlingar finns 52 kilo guld och mer än 200 kilo silver, och mycket är utställt i Guldrummet. Bland annat kan du se tre unika guldhalskragar från folkvandringstiden (350–500 e. Kr.), silverhängen från vikingatiden, ädelstensbeprydda relikskrin från medeltiden och andra fantastiska föremål som får våra dagars guldsmeder att häpna över tidigare mästares skicklighet.


Sverige har en av Europas rikaste samlingar av guld och silver från förhistorisk tid. Nästan 3 000 föremål från hela landet visas i Guldrummet. Sedan 1600-talet finns en lag som säger att alla upphittade föremål av guld, silver eller kopparlegeringar som är mer än 100 år gamla och saknar ägare ska lämnas till staten. Därför har ovanligt många guld- och silverföremål bevarats i vårt land.

Dyrbarheterna var ofta nedgrävda i jorden. De hittades av pigor och drängar, småbrukare, änkor och torpare som arbetade i jord- och skogsbruk. För många av dem betydde det oväntade fyndet en vändning i ett fattigt liv. Föremålen löstes in med pengar av staten och skickades till Historiska museet.