Hoppa till innehåll

Guldrummet

I Historiskas samlingar finns 52 kilo guld och mer än 200 kilo silver, och mycket är utställt i Guldrummet.

Entréavgifter

Museet öppet tisdag:

11:00 – 17:00

Se alla öppettider

  • 52 kilo

    guld
  • 3 000

    föremål
  • 200 kilo

    silver

Guldrummet – vår skattkammare

Byt till lättläst

I Historiskas samlingar finns 52 kilo guld och mer än 200 kilo silver, och mycket är utställt i Guldrummet. Bland annat kan du se tre unika guldhalskragar från folkvandringstiden (350–500 e. Kr.), silverhängen från vikingatiden, ädelstensbeprydda relikskrin från medeltiden och andra fantastiska föremål som får våra dagars guldsmeder att häpna över tidigare mästares skicklighet.


Sverige har en av Europas rikaste samlingar av guld och silver från förhistorisk tid. Nästan 3 000 föremål från hela landet visas i Guldrummet. Sedan 1600-talet finns en lag som säger att alla upphittade föremål av guld, silver eller kopparlegeringar som är mer än 100 år gamla och saknar ägare ska lämnas till staten. Därför har ovanligt många guld- och silverföremål bevarats i vårt land.

Dyrbarheterna var ofta nedgrävda i jorden. De hittades av pigor och drängar, småbrukare, änkor och torpare som arbetade i jord- och skogsbruk. För många av dem betydde det oväntade fyndet en vändning i ett fattigt liv. Föremålen löstes in med pengar av staten och skickades till Historiska museet.