Hoppa till innehåll

Entréavgifter

Museet öppet onsdag:

11:00 – 20:00

Se alla öppettider

Medeltida liv

Utställningen berättar om medeltidens vardagsliv, om helgon, reliker och pilgrimsfärder samt om kyrkans betydelse i samhället.

Föremålen ger en bild av vad som en gång fanns i olika miljöer, hemma hos människor och i kyrkan. Även om många av dem är unika i dag, var föremålen betydligt vanligare under medeltiden.


Utställningen visar olika aspekter av medeltidsmänniskans liv i Sverige. Det var i en tid då religionen genomsyrade människors liv i vardag och fest, gav året dess rytm och tillvaron en bestämd mening. Spåren av det dagliga livet berättar om hushållsbestyr, om sätt att klä sig och om hur det gick till att roa sig.

Bevarade kannor och krus, grytor och stekpannor visar vad som fanns i det medeltida köket. Den utställda keramiken kommer från Kalmar, en av de viktigaste handelsstäderna under medeltiden. Det fanns en stor tysk befolkning i staden och keramiken kommer till största delen från tyskt område.

Personliga matbestick var ovanliga och tillhörde de mer förmögna i samhället. De fina knivskaften i ben i utställningen är utformade som säckpipeblåsare och andra figurer.