Hoppa till innehåll

Sveriges Historia

Utställningen Sveriges Historia visar ett koncentrat av händelser och livsöden från 1000-talet och fram till i dag.

Entréavgifter

Museet öppet tisdag:

11:00 – 17:00

Se alla öppettider

  • Birgitta

    – Europas skyddshelgon
  • Margareta

    – Nordens härskarinna
  • Ulrika

    – soldat i Karl XII:s armé

Sveriges historia

Byt till lättläst

Utställningen Sveriges historia visar ett koncentrat av händelser och livsöden från 1000-talet och fram till i dag. Inflytelserika män och kvinnor lyfts fram, liksom klasskämpar, minoritetsgrupper och immigranter som alla har satt avtryck i historien.


Utställningen består av tio scener, en från varje århundrade. Genom utställningen löper en tidslinje där varje århundrade presenteras. Kungar, drottningar och andra personer med makt, inflytande och nya tankar möter besökaren. Men utställningen bjuder även på mer okända berättelser om människor, föremål och miljöer.

Bland många andra träffar vi världsresenären Ulfair, som levde på Gotland under 1000-talet och som genom sina resor till Jerusalem kom i kontakt med andra kulturer och tankevärldar. Vi får veta mer om riddarna på 1200-talet och samernas och resandefolkets villkor genom århundradena. Möt också Ulrika Eleonora Stålhammar, kvinnan som klädde ut sig till man, tog värvning i den svenska armén på 1700-talet och sedan levde med en kvinna.