Hoppa till innehåll

Vikingarnas värld

Tusen kvadratmeter med spännande berättelser, pröva på-stationer för alla sinnen och 2 500 originalföremål.

Entréavgifter

Museet öppet tisdag:

11:00 – 17:00

Se alla öppettider

Vikingarnas värld

Myten om våldsamma, hornbeprydda, plundrande vikingar är spridd över världen. Men bilden av livet i Skandinavien för tusen år sedan har förändrats i och med nya arkeologiska upptäckter och forskning.


Perioden 750 till 1100 efter vår tideräknings början kallar vi vikingatiden – 350 dynamiska år då livet i Skandinavien förändrades i grunden. I utställningens centrum står världsträdet Yggdrasil, som hade en central roll i vikingarnas världsbild och mytologi. Trädets rötter slingrar sig runt i utställningen och leder besökaren genom tio teman. Från samhällets sociala struktur, människors olika roller, resor och kulturellt utbyte med fjärran länder – över hantverk, handel, sjöfart och plundring – till förhållandet mellan levande och döda och den kristna trons framväxt.

Nu med 2 500 originalföremål

Den nya utställningen är närmare tusen kvadratmeter stor. Den innehåller 2 500 originalföremål, pröva på-stationer för alla sinnen, möjlighet att utforska en stavkyrka från 1100-talet med hjälp av VR, interaktiva stationer på tema kosmologi, skeppsbygge och runristning samt mängder av spännande berättelser.

Interiör, vikingautställning. Historiska museet.

Vikingautställningen är 1 000 kvadratmeter stor och berättar om Vikingarnas värld utifrån tio olika teman. Foto: Erik Lernestål, SHM

I utställningen visas flera smycken, bland annat en brosch som är en del av ett fynd från Gotland. Foto: Erik Lernestål, SHM

Hitta till utställningen

Utställningslokalen hittar du på museets entréplan.

Planera ditt besök

Upptäck utställningens föremål digitalt

Samtliga föremål och texter i Vikingarnas värld är möjliga att ta del av via mobil, surfplatta eller dator, på plats i museet eller hemma. I den digitala lösningen kan du fördjupa dig i alla föremål, se högupplösta bilder och med hjälp av djupzoom-teknik se detaljer, annars knappt synliga för ögat.

Gå in via dator, surfplatta eller telefon på webbplatsen för Vikingarnas värld.

 

Tillgänglighetsguider

Till utställningen finns en digital guidad visning med syntolkning och en digital guidad visning med teckentolkning.

Kvinnlig teckentolk

Digital guidad visning med teckentolk av utställningen Vikingarnas värld.

Utställningsproduktion

Den är producerad av en arbetsgrupp vid Statens historiska museer. Utställningsdesign är gjord av Atsuko Hamanaka Brandt.

Samarbeten och sponsor

Vikingarnas värld är producerad av Statens historiska museer. Samarbetsparter: Göteborgs universitet, Uppsala universitet, Stockholms konstnärliga högskola och Xenter, yrkeshögskola.

MuseumsPartner är utställningssponsor

I samarbete med internationella museer har MuseumsPartner tagit fram en rad vandringsutställningar, baserade på vetenskap och föremål, som är informativa, engagerande för en bred publik och lätta att anpassa till olika utrymmen.

MuseumsPartner och Statens historiska museer, har erfarenhet från tidigare samarbete där parternas expertis bidrog till skapandet av två vandringsutställningar om vikingar, som turnerade världen över och besöktes av cirka två miljoner människor.

Ta reda på mer om MuseumsPartner

Utställningen Vikingarnas värld är permanent och kommer att visas under flera år framöver. Något slutdatum finns inte i dagsläget.