Hoppa till innehåll

Sverige i tiden

Sverige i tiden. Historier om ett levande land är en antologi där forskare och författare skriver om historierna bakom saker som brukar anses som ”typiskt svenska”.

Det handlar om kungar, vikingar, fika och folkmusik, fast boken vill ge fördjupade perspektiv snarare än de vanliga historierna. På den här sidan kan du fritt ladda ner och läsa alla kapitlen i boken.

I bokens förord skriver museichefen och generaldirektören Maria Jansén om hur samarbetet kring boken började. I inledningen ger bokens fyra redaktörer en introduktion till bokens tema och de olika texterna i den.
Hämta bokens förord och inledning som pdf-fil här.

Bokomslag, Sverige i tiden. Omslagsfoto av Karin Burénius Ekström.

Karl XII

Kapitlet är skrivet av Petter Hellström och handlar om krigarkungens liv efter döden. Hämta kapitlet Karl XII som pdf-fil här.

Vikingar

Kapitlet är skrivet av Fredrik Svanberg och handlar om vikingatiden som myt och verklighet. Hämta kapitlet Vikingar som pdf-fil här.

Kulturarv

Kapitlet är skrivet av Lotta Fernstål och Fredrik Svanberg och handlar om historien om världen i Sverige. Hämta kapitlet Kulturarv som pdf-fil här.

Guldkusten

Kapitlet är skrivet av Jonas Monié Nordin och handlar om det svenska järnets roll i slaveriet. Hämta kapitlet Guldkusten som pdf-fil här.

Fika

Kapitlet är skrivet av Annie Mattsson och handlar om världshistorien i vardagen. Hämta kapitlet Fika som pdf-fil här.

Kebabpizza

Kapitlet är skrivet av Annika Windahl Pontén och handlar om världens svenskaste mat. Hämta kapitlet Kebabpizza som pdf-fil här.

Eurovision

Kapitlet är skrivet av Stefan Bohman och handlar om svensk musik. Hämta kapitlet Eurovision som pdf-fil här.

Utvandrare

Kapitlet är skrivet av Kerstin Thörn och handlar om svensk utvandring till USA. Hämta kapitlet Utvandrare som pdf-fil här.

Hembygd

Kapitlet är skrivet av Katherine Hauptman och handlar om barndomens landskap och framtidens minnen. Hämta kapitlet Hembygd som pdf-fil här.

Nationaldagen

Kapitlet är skrivet av Maja Hagerman och handlar om hur dagen skapats som en svensk tradition. Hämta kapitlet Nationaldagen som pdf-fil här.

För Sverige i framtiden

Kapitlet är skrivet av Qaisar Mahmood och handlar om morgondagens kulturarv. Hämta kapitlet För Sverige i framtiden som pdf-fil här.

 

Köp boken