Hoppa till innehåll

För barn och familj

Historiska museet är ett barnvänligt museum. Vuxna i sällskap med barn i alla åldrar är väldigt välkomna! Det är alltid fri entré till museet.

Amulett som hänger framför ett vikingaskepp

Höstlov 2022

Lördag 29 oktober – söndag 6 november (utom måndag 31 oktober då museet är stängt).

Barn möter ofta drakar, troll och andra väsen i böcker, tv-spel och filmer. Under höstlovet berättar vi om nordiska väsen som människor trott på genom historien, och undersöker hur människor skyddat sig mot dem. I verkstaden får ni skapa magiska amuletter att trä på armband eller halsband.

Familjevisning: Nattens väsen

29 – 30 oktober samt 1 – 6 november, klockan 11.30 – 12.00 och 13.30 – 14.00

Vad är det som lurar i skogen? Vems glödande ögon är det vi ser? Vem skriker så i mörkret? Följ med på en isande visning om nordiska väsen som människor varit rädda för i olika tider. Tillsammans letar vi spår i museets utställningar. Vi berättar om drakar och troll, mylingar och lyktgubbar. Hur har människor gjort för att skyddat sig mot dem?

Visningen är gratis och rekommenderas från 8 till 16 år. Max en vuxen per barn. Begränsat antal platser. Biljetter hämtas ut vid informationsdisken i museet samma dag.

Verkstad: Skapa magiska amuletter

29 – 30 oktober samt 1 – 6 november, klockan 12.30 – 13.15 och 14.30 – 15.15

I verkstaden inspireras vi av berättelser om nordiska väsen och tillverkar magiska armband och halsband med skyddande amuletter.

Kostnadsfritt. Från 6 år i vuxens sällskap. Max en vuxen per barn. Begränsat antal platser. Biljetter hämtas ut vid informationsdisken i museet samma dag.

Höstlovsworkshop: Lär dig rita väsen

29 oktober klockan 14:00 – 15:00

Har du någon gång velat skapa ett eget väsen, och rita en egen magisk varelse? Nu har du chansen! Författaren och illustratören Johan Egerkrans håller i en workshop där han lär ut de första stegen till att illustrera ett eget väsen.

Du kan förboka plats från den 15 oktober.

Rekommenderas från 8-16 år. Kostnadsfritt. Max en medföljande vuxen per barn. Vuxna behöver inte boka biljett. Bokade biljetter ska hämtas senast 30 min innan workshopen börjar.

Aktiviteter att göra med barn på museet

Äventyrsryggsäcken

Målgrupp: Rekommenderas från sju år i vuxens sällskap
Pris: Kostnadsfritt
Tidsåtgång: Cirka 40–50 minuter

Låna en ryggsäck och ge er ut på äventyr i tid och rum i museets utställningar. Möt andra upptäcktsresande och skapa era egna minnen från museet. Med hjälp av ryggsäckens innehåll upptäcker ni spännande föremål som berättar om hur människor har rört sig i världen. Hur det var att resa förr och hur det är att resa i dag. Vilka kan resa? Varför reser människor? Vad är det bästa med att resa?

I ryggsäcken finns det också material för att skapa egna minnen från resan hos oss och för att skicka en hälsning till någon. Ryggsäcken lånas i museets informationsdisk.

Historiedetektiverna

Det finns flera gåtor att lösa i museets utställningar. Gå på egen hand med hjälp av material som ni får i entrén.

Jakten på önskestenen

Vad vet du om de urgamla runorna? Hitta run-ledtrådar i utställningen Forntider som sedan leder dig fram till en önskesten. Lätt, tar cirka 15 minuter att genomföra.

Lös drakens gåta

Är det en drake som ruvar på skatterna i Guldrummet? Titta läs och klura för att hitta bokstäverna som är gåtans lösning. Svår, tar cirka 30 minuter att genomföra.

Tidsresenären

Lös de kluriga uppdragen som börjar i Forntidsrummet Arkeologens dotter. Medelsvår, tar cirka 40 minuter att genomföra.

Det ensamma lejonet – följ ett ljudspår

Följ ett spännande ljudspår genom utställningen Sveriges historia. Hjälp det ensamma Pireuslejonet som står i museets entréhall att hitta en vän. Spåret är skapat med AR (Augmented Reality) och du samlar ledtrådar genom att skanna olika föremål som berättar sin historia. Audioguiden rekommenderas från fem år.

Barn och vuxen går upp för trapporna vid museets entré

Praktisk information inför ditt besök

Barnvagn

Under högtider, lov och sommarsäsongen när det brukar vara fler besökare på museet ber vi dig att ställa barnvagnar utanför museets entré. Det finns möjlighet att låsa fast vagnar i en vajer ute på gården.

De flesta utställningarna är anpassade så att det går enkelt att ta sig runt med barnvagn. Av brandsäkerhetsskäl är inga barnvagnar tillåtna i utställningen Guldrummet. Om du inte vill använda barnvagnen i museet finns en barnvagnsparkering i entréhallen som alltid är bemannad av museets personal. Observera att museet inte ansvarar för parkerade barnvagnar. Ett begränsat antal sittvagnar finns att låna på museet, fråga personalen i informationsdisken.

Skötbord

Skötbord finns på handikapptoaletten i anslutning till entréhallen.

Mat och dryck

Museets restaurang Rosengården har en barnmeny bestående av pannkakor eller köttbullar. De hjälper gärna till att värma medhavda burkar.

Matsäcksrum

Museet har ett matsäcksrum en trappa ned där det går bra att äta medhavd mat och dryck. På vardagar kan det vara grupper av skolbarn som använder matsäcksrummet. Under sommaren går det bra att sitta utomhus på stora innergården.

Museipedagog Ebba Jacobson Steiner.

Historiekul – filmer att titta på hemifrån

Historiska museets pedagoger presenterar olika historiska teman i korta filmer i för barn i förskolan ca 3–6 år. Till varje film finns förslag på diskussionsfrågor och lekfulla uppdrag som enkelt kan göras på förskolan. Aktiviteterna är anpassade efter förskolans läroplan. Syftet är att barnen ska få uttrycka sina upplevelser och tankar genom bild, form, drama, sång, musik och dans.

Ta reda på mer om historiekul