Hoppa till innehåll

För barn och familj

Historiska museet är ett barnvänligt museum. Vuxna i sällskap med barn i alla åldrar är väldigt välkomna! Det är alltid fri entré till museet.


Med anledning av covid-19 har vi anpassat museets verksamhet och utbud enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Helger och skollov

På helger och skollov händer det alltid spännande saker för barn och unga. Följ med på familjevisning och besök vår skapande verkstad.

Se kalendariet för teman och tider

 

Det ensamma lejonet: följ ett ljudspår

Följ ett spännande ljudspår genom utställningen Sveriges historia. Hjälp det ensamma Pireuslejonet som står i museets entréhall att hitta en vän. Spåret är skapat med AR (Augmented Reality) och du samlar ledtrådar genom att skanna olika föremål som berättar sin historia. Audioguide från fem år, kostnad 30 kr.

Historiedetektiverna: gå på egen hand

Det finns flera gåtor att lösa i museets utställningar. Gå på egen hand med hjälp av en folder som ni får i entrén:

Lös drakens gåta

Är det en drake som ruvar på skatterna i Guldrummet? Titta läs och klura för att hitta bokstäverna som är gåtans lösning.

Jakten på Önskestenen

Vad vet du om de urgamla runorna? Hitta ledtrådar i utställningen Forntider som leder fram till en önskesten.

Historiekul

Historiska museets pedagoger presenterar olika historiska teman i korta filmer i för barn i förskolan ca 3–6 år. Till varje film finns förslag på diskussionsfrågor och lekfulla uppdrag som enkelt kan göras på förskolan. Aktiviteterna är anpassade efter förskolans läroplan. Syftet är att barnen ska få uttrycka sina upplevelser och tankar genom bild, form, drama, sång, musik och dans.

Ta reda på mer om historiekul 

Mat och dryck

Museets restaurang har en barnmeny bestående av pannkakor eller köttbullar. De hjälper gärna till att värma medhavda burkar.

Matsäcksrum

Museet har ett matsäcksrum en trappa ned där det går bra att äta medhavd mat och dryck. På vardagar kan det vara grupper av skolbarn som använder matsäcksrummet. Under sommaren går det bra att sitta utomhus på stora innergården.

Att ta sig runt i museet

Barnvagn

De flesta utställningarna är anpassade så att det går enkelt att ta sig runt med barnvagn. Av brandsäkerhetsskäl är inga barnvagnar tillåtna i utställningen Guldrummet. Bärsele finns att låna i informationsdisken. Om du inte vill använda barnvagnen i museet finns en barnvagnsparkering i entréhallen som alltid är bemannad av museets personal. Observera att museet inte ansvarar för parkerade barnvagnar. Ett begränsat antal sittvagnar finns att låna på museet, fråga personalen i informationsdisken.

Skötbord

Skötbord finns på handikapptoaletten i anslutning till entréhallen.