Hoppa till innehåll

För barn och familj

Historiska museet är ett barnvänligt museum. Vuxna i sällskap med barn i alla åldrar är väldigt välkomna! Barn och unga till och med 18 år har alltid fri entré till museet.

Barn sitter på golvet runt en lykta. De syns genom ett rivet papper.

Helgkul: Tillsammans genom tiden

Följ med på en resa genom tiden i museets utställningar. Lär dig bygga en vävram av en kartongbit och upptäck den nya familjeutställningen Tillsammans genom tiden.

Lördagar och söndagar 13 – 28 april.

Om aktiviteterna

Barn lyssnar på en audioguide

Att göra med barn på museet

Nytt barnspår: Historien om Sverige

Från den 16 december har vi nya spår för både vuxna och barn, om föremålen från SVT:s serie Historien om Sverige. I barnspåret letar ni pusselbitar som tillsammans bygger något alldeles fantastiskt!

Museets utbud kopplat till Historien om Sverige

Äventyrsryggsäcken

Målgrupp: Rekommenderas från sju år i vuxens sällskap
Pris: Kostnadsfritt
Tidsåtgång: Cirka 40–50 minuter

Låna en ryggsäck och ge er ut på äventyr i tid och rum i museets utställningar. Möt andra upptäcktsresande och skapa era egna minnen från museet. Med hjälp av ryggsäckens innehåll upptäcker ni spännande föremål som berättar om hur människor har rört sig i världen. Hur det var att resa förr och hur det är att resa i dag. Vilka kan resa? Varför reser människor? Vad är det bästa med att resa?

I ryggsäcken finns det också material för att skapa egna minnen från resan hos oss och för att skicka en hälsning till någon. Ryggsäcken lånas i museets informationsdisk.

Historiedetektiverna

Det finns flera gåtor att lösa i museets utställningar. Gå på egen hand med hjälp av material som ni får i entrén.

Jakten på önskestenen

Vad vet du om de urgamla runorna? Hitta run-ledtrådar i utställningen Forntider som sedan leder dig fram till en önskesten. Lätt, tar cirka 15 minuter att genomföra.

Lös drakens gåta

Är det en drake som ruvar på skatterna i Guldrummet? Titta läs och klura för att hitta bokstäverna som är gåtans lösning. Svår, tar cirka 30 minuter att genomföra.

Tidsresenären

Lös de kluriga uppdragen som börjar i Forntidsrummet Arkeologens dotter. Medelsvår, tar cirka 40 minuter att genomföra.

Det ensamma lejonet – följ ett ljudspår

Följ ett spännande ljudspår genom utställningen Sveriges historia. Hjälp det ensamma Pireuslejonet som står i museets entréhall att hitta en vän. Spåret är skapat med AR (Augmented Reality) och du samlar ledtrådar genom att skanna olika föremål som berättar sin historia. Audioguiden rekommenderas från fem år.

Lov

Under lov och helger erbjuds ofta barnvisningar och skapande verkstad. Kolla vad som är på gång den dag du planerar att besöka museet i vårt kalendarium.

Barn och vuxen går upp för trapporna vid museets entré

Praktisk information inför ditt besök

Barnvagn

Under högtider, lov och sommarsäsongen när det brukar vara fler besökare på museet ber vi dig att ställa barnvagnar utanför museets entré. Det finns möjlighet att låsa fast vagnar i en vajer ute på gården.

De flesta utställningarna är anpassade så att det går enkelt att ta sig runt med barnvagn. Av brandsäkerhetsskäl är inga barnvagnar tillåtna i utställningen Guldrummet. Om du inte vill använda barnvagnen i museet finns en barnvagnsparkering i entréhallen som alltid är bemannad av museets personal. Observera att museet inte ansvarar för parkerade barnvagnar. Ett begränsat antal sittvagnar finns att låna på museet, fråga personalen i informationsdisken.

Skötbord

Skötbord finns på handikapptoaletten i anslutning till entréhallen.

Mat och dryck

Museets restaurang Rosengården har en barnmeny bestående av pannkakor eller köttbullar. De hjälper gärna till att värma medhavda burkar.

Matsäcksrum

Museet har ett matsäcksrum en trappa ned där det går bra att äta medhavd mat och dryck. På vardagar kan det vara grupper av skolbarn som använder matsäcksrummet. Under sommaren går det bra att sitta utomhus på stora innergården.

Två figuriner med hatt och underbyxor

Kommande familjeutställning

16 december öppnar vi en upplevelsebaserad utställning för barn 6–9 år, som är inspirerad av SVT-serien Historien om Sverige.

Om den kommande utställningen

Kvinna med hörlurar håller och tittar in i en mobiltelefon och ler

Historiekul – filmer att titta på hemifrån

Historiska museets pedagoger presenterar olika historiska teman i korta filmer i för barn i förskolan ca 3–6 år. Till varje film finns förslag på diskussionsfrågor och lekfulla uppdrag som enkelt kan göras på förskolan. Aktiviteterna är anpassade efter förskolans läroplan. Syftet är att barnen ska få uttrycka sina upplevelser och tankar genom bild, form, drama, sång, musik och dans.

Ta reda på mer om historiekul