Hoppa till innehåll

För barn och familj

Historiska museet är ett barnvänligt museum. Vuxna i sällskap med barn i alla åldrar är väldigt välkomna! Det är alltid fri entré till museet.

Historiedetektiverna – gå på egen hand

Det finns flera gåtor att lösa i museets utställningar. Gå på egen hand med hjälp av en folder som ni får i entrén:

Lös drakens gåta

Är det en drake som ruvar på skatterna i Guldrummet? Titta läs och klura för att hitta bokstäverna som är gåtans lösning.

Tidsresenären

Lös de kluriga uppdragen som börjar i Forntidsrummet Arkeologens dotter.

Äventyrsryggsäcken

Målgrupp: Rekommenderas från sju år i vuxens sällskap
Pris: Kostnadsfritt
Tidsåtgång: Cirka 40–50 minuter

Låna en ryggsäck och ge er ut på äventyr i tid och rum i museets utställningar. Möt andra upptäcktsresande och skapa era egna minnen från museet. Med hjälp av ryggsäckens innehåll upptäcker ni spännande föremål som berättar om hur människor har rört sig i världen. Hur det var att resa förr och hur det är att resa i dag. Vilka kan resa? Varför reser människor? Vad är det bästa med att resa?

I ryggsäcken finns det också material för att skapa egna minnen från resan hos oss och för att skicka en hälsning till någon.

Ryggsäcken lånas i museets informationsdisk.

Det ensamma lejonet – följ ett ljudspår

Följ ett spännande ljudspår genom utställningen Sveriges historia. Hjälp det ensamma Pireuslejonet som står i museets entréhall att hitta en vän. Spåret är skapat med AR (Augmented Reality) och du samlar ledtrådar genom att skanna olika föremål som berättar sin historia. Audioguide från fem år, kostnad 30 kr.

Att ta sig runt i museet

Barnvagn

De flesta utställningarna är anpassade så att det går enkelt att ta sig runt med barnvagn. Av brandsäkerhetsskäl är inga barnvagnar tillåtna i utställningen Guldrummet. Om du inte vill använda barnvagnen i museet finns en barnvagnsparkering i entréhallen som alltid är bemannad av museets personal. Observera att museet inte ansvarar för parkerade barnvagnar. Ett begränsat antal sittvagnar finns att låna på museet, fråga personalen i informationsdisken.

Skötbord

Skötbord finns på handikapptoaletten i anslutning till entréhallen.

Mat och dryck

Museets restaurang har en barnmeny bestående av pannkakor eller köttbullar. De hjälper gärna till att värma medhavda burkar.

Matsäcksrum

Museet har ett matsäcksrum en trappa ned där det går bra att äta medhavd mat och dryck. På vardagar kan det vara grupper av skolbarn som använder matsäcksrummet. Under sommaren går det bra att sitta utomhus på stora innergården.

Historiekul – filmer att titta på hemifrån

Historiska museets pedagoger presenterar olika historiska teman i korta filmer i för barn i förskolan ca 3–6 år. Till varje film finns förslag på diskussionsfrågor och lekfulla uppdrag som enkelt kan göras på förskolan. Aktiviteterna är anpassade efter förskolans läroplan. Syftet är att barnen ska få uttrycka sina upplevelser och tankar genom bild, form, drama, sång, musik och dans.

Ta reda på mer om historiekul