Hoppa till innehåll

På egen hand med klass eller fritidsgrupp

Frågor och svar om att besöka museet på egen hand.

Observera att Vikingautställningen är stängd för ombyggnation.

Det här gäller tills vidare under 2020

Börja med att låna nycklar till lådor i matsäcksrummet, där kan ni kan låsa in era värdesaker. Jackor och väskor kan hängas på krokar bredvid. Nyckel finns att hämta vid informationsdisken och är gratis.

Efter att ni har landat ber vi er att gå igenom trivselreglerna och viktig säkerhetsinformation tillsammans med hela gruppen.

Vi hoppas att ni får en spännande dag, allt detta kan ni göra!

Trivselregler

  • Med anledning av covid-19 behöver ni dela in er i grupper med max åtta personer i varje grupp inklusive medföljande vuxen. Så blir det lättare att hålla ihop gruppen, hålla avståndet och minska risken att smittas eller att smitta andra.
  • Inne på museet ska gruppen gå samlad med ansvarig vuxen – inte på egen hand! Medföljande vuxna ansvarar för gruppen under hela besöket.
  • Sprid ut grupperna i huset. En grupp kan börja på gården medan en annan kan börja med aktiviteter inomhus. Huset är stort och det finns mycket att upptäcka!
  • Håll avstånd till andra besökare. Respektera skyltar och de anvisningar som museet har satt upp. De är där för allas trygghet.
  • Låt det vara okej att någon säger till om du råkar komma för nära. Vi har alla olika syn på vad som är ett acceptabelt avstånd (två-metersregeln är en bra måttstock).
  • Det går bra att fotografera för eget bruk, se bara till att inte fotografera andra besökare utan deras medgivande.

Vid brandlarm

Samla ihop klassen och gå lugnt mot närmaste utgång som är märkt med grön och vit nödutgångsskylt. Räkna in klassen och avvakta besked från museets personal.

Matsäck

Medhavd matsäck kan ätas i matsäcksrummet en trappa ned och ute på stora gården. Där finns även papperskorgar att slänga skräp i. Matsäcksrummet och den stora gården nås via entréhallen.

När kan vi komma?

Vi tar emot grupper på egen hand de dagar museet har öppet. Här hittar du museets öppettider. Föranmäl din grupp på bokningen@historiska.se

Vad kostar det?

Ett besök där du som lärare själv leder din klass är kostnadsfritt både för lärare, medföljande vuxna och elever.

Kan vi äta matsäck på museet?

Ja, det går bra. Vi har nya fina lokaler för matsäck. Under sommarsäsongen hänvisar vi fritidsklasser till att äta matsäck på museets stora innergård.

Vad gör vi av ytterkläder och väskor?

Vi har en skolgarderob för ytterkläder och väskor samt en klasslåda för värdesaker. Ni behöver inga mynt till lådan.

Vad ska jag som lärare tänka på när vi besöker museet?

Periodvis kan det vara många grupper i utställningarna och på gården. Du som lärare/fritidspedagog har ansvar för dina elever. Eleverna får inte gå på egen hand i utställningarna.

Hur lägger jag upp besöket med min skolklass?

Förbered med tydliga uppgifter för din grupp. Lärarhandledningarna kan vara till hjälp när du som lärare förbereder ett besök på egen hand, där du själv ska leda din klass i någon av museets utställningar. Följ länkarna för att ladda ner materialet.