Hoppa till innehåll

På egen hand med din klass

Frågor och svar om att besöka museet på egen hand.

Vikingautställningen är stängd för ombyggnation perioden 7/1 2019 – maj 2020.
Forntidsutställningen är stängd 23/9 – 25/10 p.g.a. ombyggnation.

Att besöka Viking för en dag med fritidsgrupp

  • Anmäl gruppen i entrédisken när ni kommer. Skåp för värdesaker finns i anslutning till entréhallen. Inga mynt behövs till skåpen.
  • Dela in gruppen i mindre grupper för att slippa köer till de olika aktiviteterna på gården. Några grupper kan börja med aktiviteter på gården medan andra grupper kan börja med aktiviteter inomhus till exempel den kluriga tipspromenaden Historiedetektiverna. Material finns i entrédisken.
  • Tänk på att större grupper får delta i de bemannade aktiviteterna på gården i mån av plats, och att kanske inte alla kan göra allt. Fråga personalen på gården vad som gäller för dagen.
  • OBS! Under sommaren har vi begränsat utrymme för medhavd matsäck. Större grupper hänvisas att äta matsäck på museets stora innergård.
  • Medföljande lärare/fritidspedagog ansvarar för gruppen under hela besöket på gården så väl som i museets utställningar.

När kan vi komma?

Vi tar emot grupper på egen hand de dagar museet har öppet. Här hittar du museets öppettider.

Vad kostar det?

Ett besök där du som lärare själv leder din klass är kostnadsfritt både för lärare, medföljande vuxna och elever.

Kan vi äta matsäck på museet?

Ja, det går bra. Vi har nya fina lokaler för matsäck. Under sommarsäsongen hänvisar vi fritidsklasser till att äta matsäck på museets stora innergård.

Vad gör vi av ytterkläder och väskor?

Vi har en skolgarderob för ytterkläder och väskor samt en klasslåda för värdesaker. Ni behöver inga mynt till lådan.

Vad ska jag som lärare tänka på när vi besöker museet?

Periodvis kan det vara många grupper i utställningarna och på gården. Du som lärare/fritidspedagog har ansvar för dina elever. Eleverna får inte gå på egen hand i utställningarna.

Hur lägger jag upp besöket med min skolklass?

Förbered med tydliga uppgifter för din grupp. Lärarhandledningarna kan vara till hjälp när du som lärare förbereder ett besök på egen hand, där du själv ska leda din klass i någon av museets utställningar. Följ länkarna för att ladda ner materialet.