Hoppa till innehåll

Historiska bakom stängda dörrar

UR Samtiden har producerat fyra föreläsningar och en stand up-föreställning där Historiska och komikern Moa Svan står för innehållet. Berättelser om forntida människor, koder, symboler och tecken.

Inspelat på Historiska museet den 29 april 2020.

Öga mot öga med forntiden

Arkeologen Kent Andersson berättar om forntidens människor. Hur såg de ut? Vad hade de för frisyrer? Och hur kunde det bli så där fel med horn på vikingahjälmarna? Föreläsning, 30 minuter.

1600-talets ryttarporträtt och ridkonst

En resa i hästdressyr, praktmåleri och historia genom 1600-talet. Hästen är inte lyx för ryttarna utan nödvändiga för att markera status, berättar intendent Annika Williams i en ritt genom Skoklosters ryttarporträtt. Föreläsning, 48 minuter.

Soldyrkarna under bronsåldern

Vi kallar det bronsålder, men de flesta som levde på den tiden såg aldrig något brons. Tiden då en överklass etablerar sig handlar både om glänsande metall och hårda villkor för det stora flertalet, berättar museipedagogen Ellen Hallgren. Föreläsning, 11 minuter.

Vem där? Helgon i medeltida altarskåp

Koder, symboler och tecken. Medeltida altartavlor berättade tydliga historier för dåtidens människor. Några av dem, men kanske inte alla, tror vi oss förstå än i dag. Museipedagogen Elisabet Ryd berättar. Föreläsning 11 minuter.

Stand-up om medeltiden

Altartavlor i en friare tolkning av betydelsen och symboliken. En stand-up-tolkning av tecken, klädedräkt och kön av komikern Moa Svan. Föreställning, 17 minuter.