Hoppa till innehåll

Tor – en temperamentsfull ”Dundrare”

Tor är åskans gud och kallas också för ”Dundraren”. Han är böndernas och de fria människornas gud. Han är temperamentsfull, med rött hår och buskiga ögonbryn.

Tor har tre mäktiga hjälpmedel som han använder i kampen för ordning och mot kaos och jättar: Mjölner, hammaren som träffar vad han än kastar den mot, Megingjord, styrkebältet som ger honom dubbel kraft och ett par järnhandskar.

Tor är son till Oden och Fjorgyn, eller Jord, och är gift med Siv. Han är stor i maten och glad i honungsdrycken mjöd. Som världsordningens härskare bekämpar han jättar och andra vidunder. Att han är med i så många berättelser kanske beror på hans makt och styrka.

När Tor blev av med hammaren

I Kvädet om Trym, ur den Poetiska Eddan, har jätten Trym stulit Tors hammare Mjölner och gömt den djupt ned i jorden. Och när Tor inte hade sin hammare var gudarna och hela deras värld hotad!

Loke, oftast slug och svekfull men denna gång villig att hjälpa till, åkte till Trym och frågade vad han ville ha för att ge tillbaka hammaren. Trym bad då att få gifta sig med Freja. Det vägrade Freja, och hon blev så arg att hela Asgård bävade.

Gudarna slog sina kloka huvuden ihop för att hitta en lösning. Heimdall föreslog att de skulle gå med på jättens krav men att Tor skulle klä ut sig i brudkläder, ta på sig Frejas smycke Brisingamen och åka dit i hennes ställe.

Nu var det Tors tur att bli arg. Han ville inte alls klä sig i kvinnokläder! Men gudarna lyckades övertala honom och Loke följde med som brudtärna.

Under en åskstorm kom de fram till Jotunheim, jättarnas boning, och det blev en stor fest med mycket mat. Trym tittade förvånat på när ”Freja” tuggade i sig en oxe, åtta laxar och drack upp en hel tunna mjöd. Den kvicktänkte Loke förklarade då att ”Freja” längtat så mycket efter jätten att hon inte ätit på åtta dygn.

När sedan Trym försökte kyssa ”Freja” ryggade jätten tillbaka av ”brudens” vilda blick. Loke var då snabb att berätta att det var för att ”hon” inte kunnat sova på åtta nätter.

Nu hämtades Mjölner fram ur underjorden och gåvan lades i ”brudens” knä, som seden var när brudpar skulle vigas. Men då visade Tor sin rätta natur och slog in skallarna på alla jättarna med hammaren. Gudarnas värld var räddad!

Tor är åskans gud och kallas också för ”Dundraren”. Han är böndernas och de fria människornas gud.

Tor har tre mäktiga hjälpmedel som han använder i kampen för ordning och mot kaos och jättar.