Hoppa till innehåll

Frigg härskade över Asgård

Frigg är Asgårds härskarinna och de kvinnliga gudarnas drottning. Hennes hem heter Fensalarna, som betyder ”sumpsalarna”. Hon är gift med Oden och hennes pappa heter Fjorgyn. Hon är moderskapets beskyddare och mamma till Balder, Höder och Hermod.

Frigg skyddar även äktenskapet och hennes namn kommer av att fríja = att älska. Hon har gett namn åt fredagar, och fredagen ansågs vara den bästa dagen att gifta sig på. Frigg bär enligt myten en stor, blå kappa som symboliserar himlen.

Odens kloka fru

Trots att Frigg var gift med visdomens gud kunde hon överlista honom och ibland slog de vad om olika saker. Oden rådfrågade sin kloka fru i många frågor och även om hon inte ägnade sig åt spådomar visste hon mycket om framtiden.

Trots att Frigg var äktenskapets beskyddare var hon otrogen mot Oden flera gånger, bland annat med hans bröder. Frigg och Freja är lika varandra och emellanåt blandas flera av deras funktioner ihop.

Som gudarnas drottning har Frigg en grupp kvinnor runt sig. Friggs tärna Fulla, med guldband i håret, tar hand om Friggs skrin och alla hennes skor och vet alla Friggs hemligheter. I gruppen runt henne finns också Gnå, som hon kan skicka ut som budbärare.

När Frigg vill ge någon skydd skickar hon i stället gudinnan Hlin, ett namn som även Frigg ibland får.

Frigg är Asgårds härskarinna och de kvinnliga gudarnas drottning. Hon är gift med Oden.

Frigg har gett namn åt fredagar och bär enligt myten en stor, blå kappa som symboliserar himlen.