Hoppa till innehåll

Balder – älskad av alla

Balder är son till Oden och Frigg, och han är känd för sin vänlighet, mildhet och klokhet – älskad av alla i Asgård. Han är så vacker att det lyser om honom. Balder är gift med Nanna och de bor i Breidablick.

Myterna om Balder handlar om hans död och om försöken att få tillbaka honom från dödsriket. Men han återuppstår inte förrän efter jordens undergång i Ragnarök.

Balders drömmar

När Balder drömde att något hemskt skulle hända honom, att hans liv svävade i fara, tog Frigg löfte av alla varelser och ting i världen att de inte skulle skada Balder. En växt, misteln, hoppade hon dock över eftersom hon tyckte att den var liten och oansenlig, men det skulle hon inte ha gjort.

När gudarna roade sig med att skjuta med pilbåge och ha den ”osårbare” Balder som måltavla gick det illa.

Den svekfulle och sluge Loke hade nämligen, utklädd till kvinna, lurat ur Frigg att misteln inte gett löftet om att inte skada Balder. Han lät tillverka en pil av en mistel och under tävlingen gav han den till Balders blinde bror Höder och lurade honom att skjuta Balder. Balder föll ned död – och det var den värsta olycka som drabbat gudar och människor.

Balders lik lades på hans båt Ringhorne. När hans maka Nanna såg honom ligga där dog hon av sorg. Gudarna placerade henne bredvid Balder på skeppsbålet och Oden lade den magiska ringen Draupner på Balders bår och lät den följa med till dödsriket.

Balders bror Hermod skickades till dödsriket för att försöka lösa ut Balder hos dödsgudinnan Hel. Hermod fick låna Sleipner, sin far Odens åttafotade häst, till resan. Det tog nio dygn att trava genom mörka dalar och över höga berg.

Dödsgudinnan Hel lovade att låta Balder återvända till Asgård på villkoret att alla väsen i naturen grät över honom. Och det gjorde alla – utom jättekvinnan Tökk, som satt i en grotta och vägrade fälla några tårar. Ibland sägs det att Tökk var en utklädd Loke.

Det betydde att det var omöjligt att få Balder tillbaka! Hermod fick däremot med sig ringen Draupner tillbaka.

Balder är så vacker att det lyser om honom. Han är gift med Nanna och de bor i Breidablick.

Balder är så vacker att det lyser om honom. Han är gift med Nanna och de bor i Breidablick.