Hoppa till innehåll

Freja såg in i framtiden

Freja är fruktbarhetsgudinnan. Hon är dotter till Njord och Frej är hennes tvillingbror. När Freja ska någonstans reser hon i sin vagn dragen av katter. Freja, med sin stav, kan konsten att förutsäga framtiden, att sejda, och hon lär ut spådomskonsten till Oden.

Freja har också en mörkare sida som krigsgudinna, hälften av de krigare som dör i strid kommer till hennes gård i Folkvang.

Världens vackraste smycke

Freja bar ett smycke som kallades Brisingamen och var världens vackraste, och det var många som ville komma åt det.

I en myt berättas hur Freja var hos Oden, som hans älskarinna. Hon bodde i ett hus som var både vackert och starkt och när det var låst kunde ingen komma in utan hennes tillåtelse.

En dag när Freja hade gått ut ur sitt hus såg hon hur fyra dvärgar, inuti en sten, som bäst höll på att smida det fantastiska smycket.

Freja tyckte om smycket och dvärgarna tyckte om henne. Hon erbjöd guld och silver, men det ville inte smederna ha. Men de var villiga att sälja sina delar mot att Freja sov en natt hos var och en av dem – och så blev det affär. Efter fyra nätter fick Freja sitt smycke, gick hem och berättade inte det som hänt för någon.

Men på något vis fick den listige intrigmakaren Loke reda på hur Freja hade fått Brisingamen, och även hur hon betalat för det. Det berättade han för Oden. Oden bad då Loke ta halssmycket och ge det till honom.

Oden skickade iväg Loke till Frejas hus, men det var låst. Det var kallt och Loke började frysa, så han förvandlade sig till en fluga och flög runt till varje lås och fog för att se om det fanns någon väg in. Till slut hittade han ett pyttelitet hål under taket och kröp in i huset där alla låg och sov.

Loke gick fram till den sovande Freja, som hade smycket på sig, och såg att spännet var i nacken. Han förvandlade sig då till en loppa och bet henne på kinden så att hon vaknade och vände sig i sängen. Nu kunde Loke komma åt låset. När hon somnade igen tog han försiktigt av Freja halsbandet, och gick med det till Oden.

När Freja vaknade på morgonen och märkte att halsbandet var borta och dörren öppen, misstänkte hon vad som hänt och gick till Oden och begärde tillbaka halsbandet. Det fick hon, men inte förrän Oden fått henne att utöva trolldom och förbannelse genom att tvinga två mäktiga kungar att slåss mot varandra i en evig kamp.

Freja är fruktbarhetsgudinnan och kan konsten att se in i framtiden.

Freja, med sin stav, kan konsten att förutsäga framtiden.