Hoppa till innehåll

Heimdall – människornas stamfader

Heimdall är människornas stamfader och han lär dem många saker, till exempel om runorna. Han är en gåtfull gud som hör ihop med världsträdet Yggdrasil. En tolkning av hans namn är ”Den som lyser över världen”.

Han vakar ständigt, och med sin skarpa syn och otroliga hörsel kan han se flera mil och höra hur gräset växer på marken och ullen på fåren. Han behöver mindre sömn än en fågel och han ser lika bra på natten som på dagen.

Den guldtandade Heimdall

Heimdall har även tillnamnet Gullintanne, ”den guldtandade”, och hans häst heter Gulltopp, ”den guldluggade”. De namnen för tankarna till en himmels- och solgud. Hans hem, Himmelsberg vid Bifrost, regnbågsbron, eller möjligen Vintergatan på himlavalvet, var fridfullt och där satt han gärna och drack gott mjöd.

I en saga är Heimdall den gud som kommer på hur Tor ska få tillbaka sin hammare när jätten Trym stulit den.

När Ragnarrök, världens undergång som hade förutspåtts av Völvan, kom, och Bifrost brast, blåste Heimdall i sitt horn Gjallarhorn för att väcka asarna. Vid den stora slutstriden slogs Heimdall med den ständigt onde och svekfulle Loke, och i den striden dog de båda två.

Heimdall finns i myterna, men det finns inga bevarade källor om att han skulle ha dyrkats i någon kult som till exempel givit namn åt någon ort.

Guden Heimdall, människornas stamfader.

En tolkning av Heimdalls namn är ”Den som lyser över världen”.