Hoppa till innehåll

Iduns äpplen höll gudarna unga

Idun är gudinnan för ungdom – hennes namn betyder ”den som föryngrar”. De andra gudarna får gyllene äpplen av henne. Hon förvarar dem i en korg och de skänker gudarna evig ungdom.

Idun är dotter till dvärgen Ivalde och gift med Brage. Tillsammans är de kanske de minst magiska av gudarna. Kopplingen till de livgivande frukterna gör henne till en gudinna för erotik, sexualitet och avkomma, och hon kallas även ”gudarnas mö”.

De gyllene äpplena

En gång råkade retstickan och bråkmakaren Loke i gräl med jätten Tjaste. För att komma ur bråket lovade han att röva bort Idun och ge henne till jätten. Han lyckades lura in Idun i skogen. Där väntade Tjatse, som tog henne hem till Jotunheim, jättarnas boning.

Utan Iduns äpplen började gudarna snabbt åldras och blev gråhåriga. När det stod klart att Loke legat bakom det hela fick han välja mellan att böta med sitt liv eller att hämta hem Idun till Asgård igen.

Loke lånade en falkdräkt av Freja och flög till Jotunheim för att hämta Idun. När han kom dit förvandlade han henne till en nöt och flög med den i klorna hem till Asgård. Hur han fick med sig äpplena tillbaka också, berättar däremot inte sagan…

Men när jätten Tjatse, som varit ute och fiskat, kom tillbaka och märkte att Idun var borta, tog han på sig sin örndräkt och flög i rasande fart till Asgård. När Gudarna såg Loke i falkdräkt komma flygande med nöten gick de ut till Asgårds mur och tog med sig hyvelspån som de la i en hög.

När falken landat i säkerhet innanför muren, tände gudarna eld på hyvelspånshögen. Tjatse i sin örndräkt kunde inte bromsa och hans fjädrar fattade eld och han föll till marken. Då dödade asarna jätten.

Men berättelsen är inte slut där, för Tjatse hade en dotter – jättinnan Skade. Och hon ville hämnas sin pappas död…

Idun är gudinnan för ungdom – hennes namn betyder ”den som föryngrar”.

Iduns namn betyder ”den som föryngrar”.