Hoppa till innehåll

Krampmacken – en världsvan äventyrare

Upptäck en världsvan äventyrare på Historiska museets innegård. Här finns en rekonstruktion av en vikingatida båt som kallas Krampmacken. Båten har seglat på Svarta havet och besökt flera museer runt om i världen.

En rekonstruerad vikingabåt

Krampmacken byggdes år 1980 som en rekonstruktion av en vikingatida båt. Den är 8 x 2 meter, har sex åror och plats för ungefär elva personer. Storleken och formen på skrovet är baserade på fynd av vikingatida båtar som hittats vid Bulverket i Tingstäde träsk på Gotland. Ordet krampmack betyder tångräka på gutniska.

Runskriften på fören av Krampmacken som står i innegården på Historiska museet

På Krampmackens stäv står det Gotlandi (Gotland) i runskrift. Foto: Ola Myrin/SHM.

Turnerat i världen

Krampmacken byggdes på initiativ av arkeologen professor Erik Nylén och har använts för att undersöka hur man kunde segla under vikingatiden. Denna metod kallas för experimentell arkeologi. Första resan gick från Gotland, via floderna Wisla och Donau och över Svarta havet hela vägen till Miklagård, idag känt som Istambul. Vissa sträckor var man tvungen att dra båten på land. De svåra men lyckosamma turerna visade att det gick att resa långt på floderna med båtar av Krampmackens storlek.

Årorna inne i krampmacken

Foto: Ola Myrin/SHM.

På båten finns en rodervårta som föreställer ett ansikte. Den är sannolikt fritt rekonstruerad då den inte var bevarad på förlagan. Foto: Ola Myrin/SHM.

 

Båten har även turnerat med Historiska museets vikingautställning We call them Vikings som har visats på ett flertal museer runtom i Europa, Nordamerika och Australien.

Krampmacken tillbaka på Historiska

År 2019 kom Krampmacken tillbaka till Historiska museet. Trots att Krampmacken är pensionerad från seglatser fortsätter hon nu sitt äventyr på museet.

Besök Krampmacken!

Under vinterhalvåret är båten övertäckt för att klara av väderförhållandena. Under sommarmånaderna går den att se i dammen på museets innegård. Du går till innegården via museets entré.

Mer om Krampacken