Hoppa till innehåll

Allah-ringen

Den lilla ringen i monter 6 i utställningen Vikingarnas Värld är av förgyllt silver med en infattad glasbit med den ingraverade texten ”Allah” på arabiska. Den är från vikingatiden och hittades i en grav på Björkö vid handelsplatsen Birka.


Graven innehöll en smyckeuppsättning med stora bronsspännen och var troligen för en välbärgad kvinna. Från samtida arabiska källor vet vi att sådana ringar var vanliga gåvor från muslimska handelsmän och särskilt till kvinnor. Föremålen som kommer från det islamiska kalifatet och som kom till Skandinavien under vikingatiden längs med handelsvägar genom östra Europa som var en fortsättning av Sidenvägen är bland det mest spännande på Historiska museet.

På museet finns tusentals pärlor, vågar, vikter och silvermynt samt dessutom vackra glasbägare och fragment av sidentyger som berättar om kontakter och om en viktig ömsesidig påverkan mellan den tidiga islamiska världen och det vikingatida östra Skandinavien via handelsvägarna. Enligt samtida arabiska källor ska nordeuropéer ha rest ända till Bagdad i sina handelsfärder och ofta till området kring Kaspiska havet. Islam måste ha varit en välkänd religion för skandinaver som reste i öster och det är inte omöjligt att en del skandinaver tagit upp den islamiska religionen.

Finns i utställningen Vikingarnas Värld, monter 6. SHM 34000:Bj515. 106842_HST)

Litteratur

Mikkelsen, E. 2008. The Vikings and Islam. I Brink, S. & Price, N. (red.). The Viking World. London & New York

Jansson, I. 1988. Wikingerzeitlicher orientalischer Import in Skandinavien. I Oldenburg – Wolin – Staraja Ladoga – Novgorod – Kiev. Handel und Handelsverbindungen im südlichen und östlichen Ostseeraum während des frühen Mittelalters. Bericht der Römisch-Germanischen Kommission Band 69. Mainz

Allahringen – Sök i samlingarna (shm.se)