”We Call Them Vikings” – ”Vi kallar dem vikingar” – var två turnerande utställningar om vikingarnas värld och vår bild av den, en bild som har förändrats genom de senaste årens arkeologiska upptäckter.
Utställningarna turnerade över hela världen mellan våren 2012 och fram till hösten 2018.
I utställningen levandegörs vikingatidens människor med hjälp av en mängd unika föremål, multimediaproduktioner och interaktiva delar. Den traditionella bilden av vikingen som brutal och blodtörstig barbar tas också upp och ifrågasätts.
Efter att vi under flera år har turnerat med två versioner av utställningen är det nu bara en som befinner sig på turné. Delar av den andra kommer att integreras med museets nya vikingautställning som öppnar i Stockholm i början av 2021.
Turnén
Världsturnén har sträckt sig från Sydney, Australien i öst till Vancouver, Kanada i väst. Turnén så här långt: Nederländerna, Skottland, Australien (två stopp), Spanien, Kanada (tre stopp), Belgien USA (fem stopp), Österrike, Estland och Frankrike.
Utställningarna
Vikingen är en skandinavisk kändis. Men vad vet vi egentligen om de människor vi kallar vikingar? Myten om den brutale krigaren har fått stor spridning, men inte kunskaper om samhället och kulturen. Utställningarna ”We Call Them Vikings” visar att våldsintriger bara är en liten del av vikingatidens världar.
Genom tematiska berättelser tonar ett samhälle fram med fokus på människornas roller och relationer och på hur de fantastiska norröna sagorna är intimt sammanflätade med vardagens arbete, liv och död. Varje tema ramas in genom en modern formgivning som både kontrasterar mot och symboliskt anknyter till historierna. Såväl montrar med föremål som texter är infogade i arkitekturen för att besökaren ska kunna vandra runt i ett landskap som väcker fantasier om ett svunnet samhälle.
”We Call Them Vikings” kan ses som en förlängning och utveckling av Historiska museets egen utställning Vikingar, som är en av världens största med föremål från vikingatiden. Många utländska turister kommer till museet för att de är nyfikna på just vikingar, därför känns det självklart att nu berätta vikingarnas historia speciellt för en internationell publik.
För närvarande är utställningen Vikingar på Historiska museet stängd. Vi bygger om och bygger nytt, bland annat med material från den ena turnerande utställningen. Den nya utställningen ska öppna våren 2020.
”We call Them Vikings” har producerats i ett samarbete mellan Historiska museet i Sverige samt MuseumsPartner och studio-exhibit i Österrike. I produktionen står Historiska museet för expertkunskap, pedagogik och föremål och studio-exhibit för formgivning och utställningskoncept, medan MuseumsPartner ansvarar för turnélogistik och försäljning.
Ett väldekorerat klädspänne med ofantligt många och små stiliserade djur. Myter och berättelser i metall från 400- och 500-talen. Se tusen år av svensk design i Historiska museets arkiv. Kent Andersson, arkeolog vid Historiska museet visar och berättar. Av Ur Samtiden.
En soldat, en krigare, måste vara beredd på alla möjliga situationer. Här får vi se en av de militära statusmarkörerna från 300- till 400-talen. Se tusen år av svensk design i Historiska museets arkiv. Kent Andersson, arkeolog vid Historiska museet visar och berättar.
Ett bevis på romarrikets inverkan på det dagliga livet i Norden för omkring 2000 år sedan, liksom ett exempel på hur man inte längre lagar arkeologiska fynd. Kent Andersson, arkeolog vid Historiska museet visar och berättar.
Ett dräkttillbehör från cirka 100 e.Kr. som visar på en oväntad romersk påverkan. Se tusen år av svensk design i Historiska museets arkiv. Kent Andersson, arkeolog vid Historiska museet visar och berättar. Av UR Samtiden.
Gerumsmanteln hittades i en mosse på Gerumsberget 1920 och beräknas vara 2300 år gammal. Det gör den till Sveriges äldsta bevarade klädesplagg. Manteln har stickhål vilket talar för att dess sista ägare blev mördad. Amica Sundström, antikvarie, visar och berättar.