Hoppa till innehåll

Historien om Sverige

Känn historiens vingslag när experter från Historiska museet berättar om föremål som vittnar om samhällets utveckling. Ta del av föreläsningar, visningar, museispår och fördjupningar - både på museet och digitalt!

Historien om Sverige

Bli del av en historierörelse! Serien Historien om Sverige på Sveriges Television (SVT) tar med dig på en historieresa. I samband med att serien sänds har vi föreläsningar, visningar, museispår och fördjupningar – både på museet och digitalt. Håll koll på denna sida så missar du inget!

Känn historiens vingslag när experter från Historiska museet, tillsammans med 100 andra experter, berättar om föremål som vittnar om samhällets utveckling. Simon J. Berger är seriens berättare. Tips! Missa inte heller familjeutställningen Tillsammans genom tiden. Den är inspirerad av serien!

Foto: Ola Myrin, Historiska museet/SHM.

Se föremålen på riktigt

Vill du se föremålen som är utställda på Historiska museet? De finns i våra permanenta utställningar: Forntider, Vikingarnas värld och i flera utställningar om medeltiden. Häng med på helgvisning eller gå våra nya spår, för vuxna och barn.

Helgvisningar: Historiskas höjdare från Historien om Sverige

Lördagar och söndagar 13 januari – 11 februari, 9 – 24 mars och 13 – 28 april, klockan 14.00 – 14.30.

Många av de fantastiska sakerna och berättelserna du sett i serien finns på Historiska! Följ med på visning, kom de historiska prylarna riktigt nära och få med dig kunskap som du kan briljera med på fikarasten på måndag! Visningen ingår i entréavgiften, hämta biljett samma dag i entrékassan.

Nytt spår för vuxna

Vill du lära dig saker som du kanske inte visste? Leta upp föremål med QR-koder i våra utställningar. Spåret för vuxna kan du ta del av både digitalt och på museet.

Till spåret

Nytt barnspår

I barnspåret letar ni pusselbitar som tillsammans bygger något alldeles fantastiskt!

Se alla barnspår

Föreläsningar

Under vårens programkvällar bjuder vi på expertmöten och historiskt häng som knyter an till serien. Gör dina onsdagskvällar historiska tillsammans med oss!

Upptäck hela utbudet

Foto: Amica Sundström.

Föreläsning: Förhistorisk dräkt i Historien om Sverige

Söndag den 11 februari klockan 14.00

Textilexperterna Amica Sundström och Maria Neijman tar oss genom de tre första avsnitten av Historien om Sverige och granskar bilden av hur människorna var klädda.

I samarbete med Svenska fornminnesföreningen.

Läs mer och köp biljett på Tickster.

Foto:Shutterstock

Historisk AW om sjukdomar och läkekonst

Onsdag 17 april klockan 17.30 – 19.45

Välkommen till en kväll om historiska sjukdomar, läkekonst och allt där emellan. Hur var det att ha huvudvärk på vikingatiden och vilka örter användes som skydd mot pesten?

Klockan 17.30 och 18.30: Visning i museet om pest och annat elände.
Klockan 18.15 – 19.45: Workshop med Signe Siemsen som berättar om örternas läkande krafter och vägleder dig i att skapa din egen blandning.

Slå er gärna ner en stund i restaurang Rosengården under kvällen. Goda drycker och enklare mat finns att köpa.

Läs mer och köp biljett.

Foto: Historiska museet/Statens historiska museer.

Föreläsning: Slaget vid Visby 1361 – legender, historia och källorna

Onsdag 22 maj klockan 18.00

Den danska invasionen på Gotland år 1361 är välkänd genom utgrävda massgravar, spektakulära material och spännande legender. Stämmer det att Visbys borgare kallsinnigt förrådde en dåligt utrustad bondehär av barn och gamlingar? Vad vet vi egentligen om vad som hände vid Visby år 1361?

Thomas Neijman, historiker, återskapare och expert på medeltida krigföring, lyfter fram olika tolkningar. I samarbete med Svenska Fornminnesföreningen.

Läs mer och köp biljett på Tickster.