Hoppa till innehåll

Alltid fri entré!

  • Vid vissa evenemang kan avgift tas ut
  • Läs mer

Museet öppet torsdag:

11:00 – 17:00

Se alla öppettider

Vikingarnas värld – världens största vikingautställning

Länge har myten om våldsamma, hornbeprydda, plundrande vikingar från Norden spritts över världen. Men vad vet vi egentligen om livet i Skandinavien för tusen år sedan?

Till sommaren 2021 planerar Historiska museet i Stockholm att öppna Vikingarnas Värld – världens största vikingautställning. I centrum av utställningen står världsträdet Yggdrasil, som hade en central roll i vikingarnas världsbild och mytologi. Trädets rötter slingrar sig runt i utställningen och leder besökaren genom ett tiotal teman. Från samhällets sociala struktur, människors olika roller, resor och kulturellt utbyte med fjärran länder – över hantverk, handel, sjöfart och plundring – till förhållandet mellan levande och döda och den kristna trons framväxt.

Utställningen blir mer än tusen kvadratmeter stor. Den innehåller fler än 1 500 originalföremål, digitala, interaktiva miljöer, tredimensionella kopior att utforska och pröva på-stationer för alla sinnen. Med allt detta, och mängder av spännande berättelser därtill, sätter Vikingarnas Värld den traditionella bilden av vikingen i ett nytt, omvälvande ljus.

Vikingaföremål tillbaka efter världsturné

Nu är 450 vikingaföremål som varit på världsturné i sju år tillbaka på Historiska museet i Stockholm. Ett av föremålen som packas upp är ett silverhänge i form av en torshammare, den berömda så kallade ”Skånehammaren”. Den kommer att ingå i museets nya vikingautställning.

– Hänget är spektakulärt med ett rovfågelsansikte som kröner hammaren och sannolikt är det ett av de mest ikoniska vikingaföremål som finns, säger Gunnar Andersson, 1:e antikvarie och arkeolog på Statens historiska museer.

– Det är också ett av de mest kopierade. Kopior av Skånehammaren finns att köpa i många museibutiker världen över, liksom i turistaffärer i Gamla stan i Stockholm. Men originalet kan man bara se på Historiska museet.

Mer än 1,4 miljoner besökare i tre världsdelar har sett föremålen som nu är tillbaka i Sverige. De har ingått i en vikingautställning som producerats i ett samarbete mellan Historiska museet samt MuseumsPartner och Studio-exhibit i Österrike.