Hoppa till innehåll

Alltid fri entré!

  • Vid vissa evenemang kan avgift tas ut
  • Läs mer

Museet öppet måndag:

Stängt

Se alla öppettider

I dag på Historiska

Ny utställning om vikingar öppnar 2020

Historiska museet har världens största samling av föremål från vikingatid. Just nu är vår vikingautställning stängd och vi arbetar med en ny version som öppnar i maj 2020.

Utställningen kommer att presentera vikingarnas värld och vår bild av den – en bild som har förändrats genom de senaste årens arkeologiska upptäckter och forskning.

Vikingen är en skandinavisk världskändis. Men vad vet vi egentligen om de människor vi kallar vikingar? Myten om den brutale krigaren är välkänd, medan kunskaperna om samhället och kulturen inte är lika spridda.

Utställningen levandegör vikingatidens människor med hjälp av unika föremål, nya berättelser och interaktiva stationer. Här får besökaren möjlighet att kliva in i, och interagera med vikingarnas värld. Den traditionella bilden av vikingen som brutal och blodtörstig barbar sätts under lupp.

Tematiska berättelser lyfter fram människors roller och relationer och visar hur de fantasieggande sagorna och myterna är sammanflätade med vardagens arbete, liv och död. Varje tema ramas in genom ett formspråk som förstärker historierna. Besökaren får vandra runt i en fantasieggande utställningsmiljö som inspirerar och ger kunskap om en svunnen epok.
Mitt i utställningen tronar världsträdet Yggdrasil, som hade en central plats i vikingarnas världsbild och mytologi. Trädets grenar och rötter förgrenar sig ut i utställningslokalen och binder samman olika teman.

Historiska museets nya vikingautställning öppnar i maj 2020. Läs mer om den kommande utställningen här inom kort.