Holger Arbman
1904-1968
Holger Arbman föddes 1904 i Bettna i Södermanland. Arbman disputerade 1937 vid Uppsala universitet på en avhandling om förbindelserna mellan Sverige och Frankerriket under Vikingatid. Avhandlingens titel var Schweden und das karolingische Reich: Studien zu den Handelsverbindungen des 9. Jahrhundrets.
Mellan åren 1938 – 1945 var Arbman verksam som amanuens vid Statens historiska museum. Därefter blev han professor i nordisk och jämförande fornkunskap vid Lunds universitet, en tjänst han innehade fram till sin död 1968.
Det föll på Holger Arbmans lott som amanuens – och sedermera antikvarie – vid Statens historiska museum att leda uppordnandet och publiceringen av det omfattande fyndmaterialet från Hjalmar Stolpes undersökningar på Birka. Ett arbete som inletts vid början av 1900-talet av Gustaf Hallström men som avstannade efter de första 100 gravarna.
Arbetet blev färdigt i omgångar. 1940 publicerades den första delen Birka: Untersuchungen und Studien 1, Die Gräber: Tafeln, som är ett bild- och planschverk över de mest iögonfallande föremålsfynden. 1943 förelåg sedan Birka: Untersuchungen und Studien 1. Die Gräber: Text, i vars två delar de undersökta Birkagravarna presenteras i ord, i en del fall kompletterat med renritningar av Stolpes gravplaner.
Under 1930-talet genomförde Holger Arbman även egna undersökningar på Birka. 1932 undersökte han delar av stadvallen samt några gravar i anslutning till denna vid Kyrkvreten. Två år senare undersökte han den av Stolpe kallade ”likbränningsplatsen” i anslutning till Borgområdet samt ytterligare ett par gravar i anslutning härtill. Vid undersökningen av ”likbränningsplatsen” fann han en uppsjö av vapen och rustningsdetaljer vilket föranledde en av honom gjord omtolkning av platsen till ett garnisonsområde.