Svärd
Aristokraterna använde dyrbara vapen och kunde anställa skickliga smeder för att tillverka dem. Detta är fästet till ett vikingatida svärd som hittades vid Dybäck i Skåne. Det har prytts med vacker djur- och växtornamentik i en stil som var populär bland ädlingar som i början av 1000-talet hade mycket kontakter med England.
Svärd – Sök i samlingarna (shm.se)
Relaterat material
Vikingakvinnorna som seglade till Amerika
Vikingakvinnorna som seglade till Amerika
Erik Rödes saga skildrar ett vikingatida försök att kolonisera Nordamerika. Två kvinnor, Gudrid och Frejdis, spelar centrala roller. Rör det sig om historiska personer? Vad vet vi i så fall om dem? Vad vet vi över huvud taget om kvinnor som resenärer under vikingatiden? Stefan Högberg, författare och föreläsare, berättar. Inspelat onsdagen den 21 november 2018. Cirka 49 minuter,
Krigaren som var en kvinna
Krigaren som var en kvinna
”Den kanske märkligaste af dessa gravar”. Så beskriver arkeologen Hjalmar Stolpe den grav i Birka, som kommit att få nummer Bj 581, i sin rapport till Kungliga Vetenskapsakademien år 1879. När nya analyser av benen visade att den gravlagda var en kvinna, väcktes plötsligt både tvivel och frågor. Med Charlotte Hedenstierna-Jonson, arkeolog och forskare på Historiska museet. 64 minuter.
Klintastaven – Historiska höjdare
Klintastaven – Historiska höjdare
På Historiska visar vi riktiga föremål som bär på spännande berättelser – baserade på verkliga händelser! Hör Gunnar Andersson berätta om Klintastaven.