Hoppa till innehåll
13 mars 2024 Kl. 18:00 – 19:00

Digitalt: Historia hemma hos dig

Du behöver inte komma till oss, vi kommer till dig!

Slå dig ned i soffan, sparka av tofflorna och njut av historia hemifrån. Vi sänder föredragen digitalt via programmet Zoom.

Under våren bjuder vi på aktuell arkeologi och spännande resultat från utgrävningar runtom i landet, i samarbete med Arkeologerna.

Onsdag 13 mars

Dalköpinge – rester av hantverk, gravar och gårdar under 12 000 år

En hand hållandes ett nyligen uppgrävt spiralformat föremål av guld

Foto 1: Magnus Andersson, Arkeologerna

Bild på ett utgrävningsområde

Foto 2. Kennet Stark, Arkeologerna

Under hösten 2023 och våren 2024 genomförs en av de största arkeologiska utgrävningarna i Skåne på många år i de nordöstra delarna av Trelleborg. Arkeologerna och Sydsvensk arkeologi AB gräver nära 200 000 kvadratmeter, motsvarande ungefär 30 fotbollsplaner.

Under hösten 2023 hittades lämningar från hela det som kallas förhistorien. De äldsta lämningarna, från äldre stenåldern, i form av en hydda och redskapstillverkningsplats, är ca 12 000 år gamla. Från yngre stenålder hittades hus, hyddor och gravar. Mitt på området, på den högsta punkten, grävdes rester av en gravhög från bronsåldern med en centralgrav innehållandes praktfulla fynd, bland annat en guldring. Den största delen av lämningarna på det enorma området är storgårdar från järnåldern, så kallade långhus.

Med Magnus Andersson, arkeolog och projektledare vid Arkeologerna.

Föreläsningen sker via programmet Zoom.

Biljettpris 80 kr. Köp din biljett på Tickster.

Fler digitala föreläsningar:

10 april

13 – 19 maj 2024 - Vecka 20 (18)

Se allt som händer