Hoppa till innehåll

Medeltida klanger

Unika orglar och spännande kyrkklockor. Hör hur det lät för mer än 500 år sedan!

Entréavgifter

Museet öppet söndag:

11:00 – 17:00

Se alla öppettider

Medeltida klanger

”Medeltida klanger” är en ny del i utställningarna om medeltiden på Historiska museet. Här finns inspelningar av medeltida orglar och kyrkklockor, en rekonstruktion av en orgel som besökarna får prova att spela på, åtta medeltida kyrkklockor och två av världens äldsta orglar.


De två orglarna är unika. Nu presenteras de tillsammans med alla sina kvarvarande delar på ett mer lättillgängligt sätt för alla besökare, ett sätt att väcka ett intresse för denna kulturskatt.

Orglarna från år 1370 och början av 1400-talet kommer från Gotland och har kvar sin originalmålning, men är inte spelbara. De hjälper oss förstå hur de medeltida orglarna var byggda och hur det kan ha klingat i kyrkorna. I utställningen finns en nybyggd rekonstruktion där besökare kan se hur en medeltida orgel fungerade.

Åtta medeltida kyrkklockor berättar spännande historier. En del är fyllda med teckningar av sedelärande fabler, andra med skyddande runor, en tredje med ryska kyrilliska tecken – ett krigsbyte från Ryssland. Klangen från kyrkklockorna blev det tydligaste utrycket för skiftet mellan asatro och kristendomen. Kyrkklockorna, som kallades ”Guds basuner”, kunde höras en mil eller mer.