Hoppa till innehåll

Stefanus

Stefanus var den förste martyren – det står om honom i Apostlagärningarna, kapitel 6 och 7. I vår almanacka står fortfarande Stefan, men också Staffan. Martyren Stefanus har nämligen senare blivit kombinerad med en annan gestalt, Staffan ”stalledräng”, som var kung Herodes tjänare.


 

Staffan var en stalledräng,
vattna sina fålar fem

Tupp återuppväcks från de döda

Om Staffan berättar legenden att han såg stjärnan över Betlehem och förstod att Jesusbarnet var fött, judarnas konung. När han berättade det för Herodes sade Herodes att det var lika troligt som att den stekta tuppen på hans bord skulle bli levande. Och i samma ögonblick flög tuppen upp
och gol.

På altaret från Broddetorp (från slutet av 1100-talet) ser vi i en av relieferna hur Staffan knäböjer vid Herodes där han sitter vid sitt matbord och hur tuppen flyger upp. Skildringen är mycket komprimerad. Vid samma tid börjar barnamorden i Betlehem.

I en av medaljongerna i de fantastiska 1200-talsmålningar som man fortfarande kan beundra i trätaket på Dädesjö kyrka i Småland finner vi också Staffan, som precis som det heter i Staffansvisorna ”vattnar sina fålar”.

Staffan har namnsdag 26 december.