Hoppa till innehåll

Snyggaste kjolen

Under bronsålder kan vi för första gången tala om ett mode för kvinnor och män. Det beror på att över 3 000 år gamla klädedräkter bevarats i danska gravar.


Bronsålderns mest kända kjol är kort-kort och kallas snörkjol. Den är gjord av ulltrådar som tvinnats ihop och är fästa med ett vävt band uppe och en snodd längst ned.  Bronsrör är trädda på ulltrådarna så att kjolen klirrar när man svänger den. En ung kvinna bar en sådan när hon begravdes på Jylland för över 3000 år sedan. Kjolen verkar luftig men är ganska varm och har gått att bära stora delar av året. Förutom kjolen bar flickan en rak blus med halvlånga ärmar och ett tygskärp, knutet i midjan.

Kjol dekorerad med metallrör

Metallrören till en snörkjol är hittad i Turinge utanför Södertälje, tillsammans med andra smycken till dräkten; spiralarmband för att bäras runt handleden och en mängd små runda bronsprydnader att sätta på bältet eller på blusen. Ännu större armspiraler har en kvinna i Skåne haft. De har täckt hela underarmarna. Också hon har haft en snörkjol. Bronsrören är bevarade medan kjolen är förmultnad.

Stora smycken

Många av bronsålderns kvinnosmycken var stora, t.ex. de dekorerade bronsplattorna som ser ut som solskivor. De satt på magen, fästa i ullskärpet. En särskild accessoar var den så kallade bälteskålen, närmast en slags midjeväska av brons som satt fast i skärpet bakpå ryggen.

Istället för örhängen bar kvinnorna spiralringar av guld eller brons i håret intill öronen. En stenarbetare i Skåne fann på 1800-talet två sådana fina hårspiraler av guld i en liten bronsdosa. Dosan var nedgrävd intill en bergfast sten. Vem som har lagt ned den flera tusen år tidigare vet vi inte, kanske var det en kvinna som velat gömma undan sina smycken.

Klädd i en stor mantel

Mannens dräkt bestod oftast av ett kläde, ett stycke tyg som han svepte om kroppen och satte fast med knappar och läderremmar. Till klädet hörde ett bälte och över axlarna svepte han en stor mantel. I bältet fanns läderremmar där ett svärd eller en kniv kunde hänga. Inga spår av mansdräkter finns bevarade i Sverige. Däremot finns svärd, yxor och spjutspetsar i brons kvar.

Spänne för man och kvinna

Män och kvinnor bar olika smycken och vapen men det fanns också sådant som var gemensamt. En särskilt slags spänne, glasögonspännet, var det vanligaste unisex-smycket. Det höll igen mantlar eller bars på blusar och tunikor. Olika nålar användes också för att hålla ihop och pryda dräkterna. Fina dolkar hängde i bältet hos både kvinnor och män.

Text: Inga Ullén