Hoppa till innehåll

Maria – drömmen om kvinnan

Visades: 080920-091129

En utställning som handlade om en av världens mest kända kvinnor – jungfru Maria. Unika Mariaskulpturer från medeltiden, ny musik av Eva Dahlgren och texter av författaren Maria Sveland – allt rymdes i utställningen ”Maria – drömmen om kvinnan”.

Unika medeltida Mariaskulpturer mötte i utställningen nutida konstuttryck. Med musik, dans, samtida konst och nyskrivna texter ville vi ge fler och oväntade bilder av Maria. Vad betyder bilden av Maria för oss i dag?

Jungfru Maria är en av världens mest avbildade kvinnor. Hon har påverkat bilden av kvinnan, i konsten och i människors medvetande. Artisten och kompositören Eva Dahlgren skrev ett musikstycke speciellt för den hall där utställningen visades. Tre skribenter – författaren Maria Sveland, prästen Eva Brunne och konsthistorikern Mia Åkestam – svarade för personliga tolkningar kring bilden av Maria. Konstnären Ann Hamilton lät sig inspireras av museets skulpturer och hennes suggestiva bilder återfanns i utställningen. Dansaren Virpi Pahkinens verk ”Kalagni” fungerade som fond till tidiga medeltida skulpturer och skådespelaren Gunilla Röör tolkade Marias liv.

Föremålen lyftes fram genom en annorlunda iscensättning och stark dramaturgi som gjordes av scenograf Katrin Brännström och ljussättare Ellen Ruge. Tillsammans med Bildbyrån Silver skapade museet ett bildspel med dokumentärbilder av kvinnor från hela välden, alla tagna av kvinnliga fotografer.