Hoppa till innehåll

Hoppande hundar i kyrkan

Innan slit och släng-tänkandet blev modernt på 1960-talet återanvände man mycket i vårt samhälle. Man kan se det tydligt på tyger och textiler där föremål återbrukats på många olika sätt. Trasmattor är ett bra exempel. Även i Historiska museets samling av kyrkliga textilier syns återbruket.

Detaljbild av det tryckta bomullstyget som varit foder i mässhaken från Bärbo kyrka. Foto: Christer Åhlin/SHM

Det finaste och mest betydelsefulla plagget som präster bär i kyrkan är mässhaken. Den används när mässa firas, det vill säga när nattvarden delas ut. Man kan säga att det är högtidsplagget nummer ett inom kyrkan.

”Recyclad” mässhake

Yttersidan av mässhaken från Bärbokyrka i
Södermanland. Inventarienummer 31655:1

Till en mässhake som kommer från Bärbo kyrka i Södermanland har sannolikt en inredningstextil från 1600-talet använts. Kanske har den från början tjänat ett annat syfte på någon av de stora gårdarna i närheten, till exempel som sängomhänge. Tyget är av violett silkesammet med ett vegetativt broderi av silvertråd och strödda silverpaljetter. På framsidan finns en bård och på ryggsidan ett kors av knypplad guldspets.

Men det är inte alltid mässhakarnas utsidor som är mest intressanta. Även dess foder kan visa sig vara speciella, som här. Den här mässhakens foder hade från början två olika tyger som säkert gett en liten lappad karaktär åt plagget. Det ena tyget sitter fortfarande kvar och är av rosa siden. Det andra tyget lossades från mässhaken på 1950-talet och är av en helt annan typ, ett kattuntryck.

Agility på kinesiska

Ordet kattun avslöjar tygets kvalitet. Ordet härleds från det franska coton som betyder bomull (jämför cotton på engelska). Tyget har ett tryckt mönster med kinesiska figurer. Mot en röd botten tecknar sig öar av motiv. I den största motivscenen ses två män träna en hund att hoppa genom en ring. Är detta en form av agility, hindertävling för hundar?  Bakom dem sitter en man med en skrivtavla, kanske räknar han eller bedömer övningen.

Det kinesiska figurmotivet kan få oss att tro att det är tillverkat i Kina, men så är det inte. Under 1700-talet, när det här tyget är tillverkat, hade Europa täta handelskontakter med Kina. Förutom att europeerna köpte varor därifrån inspirerades också formgivare av det kinesiska formspråket och tyg som detta trycktes i Europa. Exakt hur det hamnat i mässhaken vet vi inte, men mycket tyder på att det varit använt till något annat innan det blev del av fodret.

Månadens föremål, maj 2008
Av Mari-Louise Franzén