Hoppa till innehåll

Arkeologi och historia

Historia är våra berättelser om det förflutna. Historia är också namnet på vetenskapen där forskare undersöker och försöker förstå och beskriva det som hände förr.


Det finns olika sätt att arbeta på för att ta reda på information om historien. Man kan till exempel arbeta som arkeolog eller som historiker. Ordet historia är grekiska och betyder både berättelse och undersökning. Ordet arkeologi kommer av grekiskans arkhaios som betyder gammal och logia som betyder lära.

Arkeologer och historiker

Både arkeologen och historikern undersöker och försöker förstå spåren av det förflutna. Det handlar också om att tänka över hur och varför kunskap om historien skapas och används.

Handskrift från Vallentuna kyrka i Uppland, Inventarienummer 21288

Handskrift från Vallentuna kyrka i Uppland, Inventarienummer 21288

För att  undersöka det förflutna använder man sig mest av äldre texter och materiella spår för att se hur människor levde.  Spåren kan vara till exempel föremål som vapen och krukskärvor men även lämningar av hus, åkrar eller gravfält.

Många arkeologer arbetar med tidsperioder innan människan kunde läsa och skriva, men de kan också arbeta med senare perioder. Allt skrivs ju inte ner och man kan lära sig mycket av att studera vardagliga föremål. Som arkeolog kan man arbeta med att gräva fram saker i marken. Man kan också forska, skriva böcker eller göra undersökningar i ett laboratorium. Eller jobba på museum.

Arkeologi på museet

Historiska museet är Sveriges ansvarsmuseum för arkeologi. Det betyder bland annat att museet har till uppgift att hjälpa andra  museer och institutioner.

I våra samlingar finns miljontals arkeologiska föremål, och våra utställningar och presentationer bygger främst på arkeologiska fynd och kunskaper. Därför har museet få anställda historiker, men flera arkeologer.