Hoppa till innehåll
09 mars 2022 Kl. 18:00 – 19:00

Vikingatidens ekonomiska system

Den vikingatida ekonomin beskrivs ofta som en mer avancerad form av byteshandel där silver vägs och byts mot andra varor. Men både historiska och arkeologiska källor vittnar om ett mycket mer avancerat ekonomiskt system bakom vikingatågen, där krediter, investeringar och risktaganden ingick.

Vikingatida vågskålar.

Anders Ögren, professor vid Uppsala universitet, ger nya perspektiv på vikingarnas ekonomiska system. Vilka regler krävdes, hur upprätthölls avtal och vilka konsekvenser fanns om man bröt mot dessa?

Föreläsningen är den första i serien Vikingar 2.0. Vi dyker ner i den senaste forskningen om vikingatiden med hjälp av forskarna själva och fördjupar oss bland annat i vikingafärder, slavhandel och maktspel. Programserien är ett samarbete med projektet The Viking Phenomenon vid Uppsala universitet. Övriga datum i serien: 6 april och 27 april.

Kostnad: 80 kr. Antal biljetter: 100.

Köp din biljett här!

15 – 21 augusti 2022 - Vecka 33 (26)

22 – 28 augusti 2022 - Vecka 34 (25)

Se allt som händer