Hoppa till innehåll
06 april 2022 Kl. 18:00 – 19:00

Från Gotland till Sutton Hoo

– fynden från Broa i Halla

De rika gravarna från Vendel, Valsgärde och Ultuna är några av de mest kända fynden från Vendeltiden. Hjälmar och svärd som hittats i båtgravarna i Uppland tyder på att personerna tillhörde samhällets översta skikt. Mindre känt är att fynd i Broa i Halla på Gotland också visar på spännande kopplingar till andra rika miljöer, inte minst Sutton Hoo i England.

John Ljungkvist, forskare vid Uppsala universitet, berättar om fynden från Broa i Halla och den gotländska kopplingen till de anglo-saxiska furstarna i Sutton Hoo.

Föredraget ingår i serien Vikingar 2.0. Vi dyker ner i den senaste forskningen om vikingatiden med hjälp av forskarna själva och fördjupar oss bland annat i vikingafärder, slavhandel och maktspel. Programserien är ett samarbete med projektet The Viking Phenomenon vid Uppsala universitet. Övriga datum i serien: 9 mars och 27 april

Kostnad: 80 kr, antal biljetter: 100

Köp din biljett här!

25 – 30 september 2023 - Vecka 39 (13)

Se allt som händer