Hoppa till innehåll

En gjuteriverkstad och metallhantverk i Birka

Metallhantverk var en viktig del av verksamheten i Birka, framför allt gjutning av kopparlegeringar och ädla metaller.


Man har även vid andra vikingatida handelsplatser i Skandinavien hittat lämningar från metallhantverk, till exempel i Hedeby i norra Tyskland, Ribe på Jylland i Danmark samt Kaupang i södra Norge. Det verkar som att metallhantverk och även hantverk rent allmänt var karakteristiskt för detta slags platser och det är därför inte förvånande att metallhantverk också var en viktig verksamhet i det tidigmedeltida Sigtuna. I Birka har man vid utgrävningar hittat lämningar från gjutning vid flera platser, i Svarta Jorden, Garnisonen och vid stadsvallen, däremot har man ännu inte hittat några sådana lämningar utanför stadsvallarna eller på andra delar av Björkö.

Vid utgrävningarna av Garnisonen och borgområdet hittades rester från gjutning tillsammans med lämningar från järnsmide, men i en begränsad omfattning. Troligen var denna verksamhet knuten till andra aktiviteter vid Garnisonen, men syftet med produktionen är ännu inte helt klarlagd. Ett mera omfattande fyndmaterial hittades under utgrävningarna i Svarta Jorden mellan åren 1990-1995, då resterna av en gjuteriverkstad grävdes ut. Då påträffades omkring 25 000 fragment av gjutformar och nästan 10 000 fragment av deglar, vilket kan ses i kontrast till det fåtal gjutforms- och degelfragment som hittats i Garnisonen och vid Stadsvallen. Vid Hedeby, där man grävt ut stora delar av den vikingatida handelsplatsen, har man hittat rester av flera olika verkstäder och det är möjligt att den utgrävda verkstaden i Birka var en av flera. Spridda fynd av gjutformar och deglar på andra platser i Svarta Jorden styrker en sådan tes.

Gjutform för en oval spännbuckla, påträffad i Svarta jorden. Foto: Gabriel Hildebrand

Produktionen vid gjuteriverkstaden som grävds ut i Birka visar på ett omfattande hantverk, främst av smycken men även exempelvis lås och metallbarrer. Gjutformsfragment från utgrävningen visade att man vid Birka under första hälften av 800-talet hade en massproduktion av ovala spännbucklor, ett spänne som bars av vikingatidens kvinnor för att hålla upp deras klädedräkt. Utöver spännbucklor var produktionen av så kallade likarmade spännen betydande, men man gjöt även mer unika föremål.

I huvudsak gjöts föremål av olika kopparlegeringar, men det finns även spår av gjuteri i silver och guld. Kopparlegeringar är ett samlingsord för olika typer av legeringar där koppar var huvudmetallen. Under vikingatiden arbetade man med i huvudsak tre olika legeringar: brons (koppar och tenn), mässing (koppar och zink) och rödmetall (koppar, tenn och zink), samt även blyhaltiga varianter av dessa legeringar. Det finns ännu inga säkra arkeologiska bevis för brytning och framställning av koppar eller ädla metaller i Skandinavien under vikingatiden, utan de metaller som användes i Birka verkar i hög utsträckning vara importerade, antingen som råämnen eller så återanvände man skräpmetaller.

Gjutform för ett Valkyriahänge, påträffat i Svarta jorden. Foto: Gabriel Hildebrand/SHM