Historisk onsdag – höstprogram 2024
I höst har du många chanser att göra dina onsdagskvällar historiska! Kom och fira att Guldrummet fyller 30 år med bubbelbar och minivisningar bland guldskatterna, upplev en medeltidscatwalk och hör mer om de gåtfulla hällristningarna. Välkommen att utforska vårt välfyllda höstprogram.
Ta gärna med dig vännerna och börja kvällen med soppa och ett glas vin i Restaurang Rosengården.
Biljetten till evenemangen på plats ger dig fri entré till museet och alla utställningar. På onsdagskvällar har museet kvällsöppet till klockan 20.00.
Att se fram emot: I vinter tar häxorna över Historiska med en ny utställning, Häxor.
Onsdagskvällar:
Boksnack: Vikingarnas litteratur
Onsdag 4 september klockan 18.00 – 19.00
De vikingatida poeterna i Norden influerades av olika kulturer. Det ledde till en litterär blomstring som syns bland annat på den berömda Rökstenen från 800-talet. Den ger en rik bild av skaparkonst och mytologi. Mikael Males, universitetslektor vid Universitetet i Oslo, berättar utifrån sin bok ”Den äldsta fornnordiska litteraturen”. Ett samarbete med Dialogos förlag.
Biljettpris 150 kronor. Köp din biljett på Tickster.
Boksnack: Hällristningarnas värld
Onsdag 18 september klockan 18.00 – 19.00
Finns det något svenskt kulturarv som väckt turisters och forskares fantasi på samma sätt som hällristningarna från bronsåldern? Vem eller vilka högg in bilderna på hällarna? Och vad betyder bilderna? Johan Ling, professor i arkeologi vid Göteborgs universitet, berättar här utifrån sin nyutkomna bok om vad vi vet och trott om ristningarna och ristarna. Ett samarbete med Natur & Kultur förlag och Svenska fornminnesföreningen.
Biljettpris 150 kronor. Köp din biljett på Tickster.
Hantverkskvällar
Onsdag 25 september och 6 november klockan 17.30 – 19.30
Är du nyfiken på historiskt handarbete, hantverk och slöjd? Ta gärna med dig ett eget projekt att prova på. Du kan köpa fika eller något att äta i restaurang Rosengården. Alla kvällar är unika!
25 september: Alla tiders hantverk
Välkommen till höstens första hantverkskväll om alla tiders hantverk. Vi startar upp med att berätta om några inspirerande godbitar i våra utställningar och trevlig samvaro. En av våra museipedagoger visar några föremål i utställningarna.
Läs mer om hantverkskvällen den 25 september.
Biljettpris 75 kronor. Köp din biljett på Tickster.
6 november: Medeltida mode
I utställlningen Medeltida mode, som öppnar på Historiska museet under hösten, kan du se nysydda kvinnliga dräkter från vikingatid till tidigt 1500-tal. Medeltidsmuseets sömmerska Åsa Dahlstedt har, i samarbete med Historical textiles, under fyra års tid arbetat med att ta fram mönster, färga tyger och i sin helhet återskapa sjutton dräkter. Hör henne berätta om detta tillsammans med Maria Neijman från Historical textiles. Du får också möjlighet att prova på olika medeltida sömmar.
Läs mer om hantverkskvällen den 9 november.
Biljettpris 75 kronor. Köp din biljett på Tickster.
Historisk AW om GULD
Onsdag 2 oktober klockan 17.00 – 20.00
Historiskas Guldrum fyller 30 år och det firar vi med bubbelbar och visning bland guldskatterna. Vi bjuder också in till en föreläsning med arkeologen Kent Andersson som var med när Guldrummet skapades. Han avslöjar hemligheterna kring bygget och berättar om några av sina favoritföremål, till exempel de världsunika guldhalskragarna.
Biljettpris 150 kronor. Köp din biljett till föreläsningen på Tickster.
Digital föreläsning: Guldfynd i Skåne
Onsdag 9 oktober klockan 18.00 – 19.00
Vill du höra om en häpnadsväckande arkeologisk undersökning av en järnåldersboplats i Knästorp i Skåne? Det hittades vapen och exklusiva smycken, flera av guld. Till vem tillhörde dessa? Adam Bolander, projektledare och arkeolog på Arkeologerna, Statens historiska museer i Lund, berättar.
Föreläsningen sker via programmet Zoom. Läs mer om föreläsningen.
Biljettpris 80 kronor. Köp din biljett på Tickster.
Föreläsning: På väg mot ett nytt Medeltidsmuseum
Onsdag 16 oktober klockan 18:00
Medeltidsmuseet har nyligen stängt för att påbörja arbetet med en flytt flytt – från en utställningslokal formad runt fasta fornlämningar till Börshuset i Gamla stan. Hur gör man för att skapa ett nytt, attraktivt, välkomnande och framgångsrikt museum? Museichef och projektledare Lin Annerbäck berättar tillsammans med huvudproducenten Olle Vidarv. Ett samarbete med Svenska fornminnesföreningen.
Biljettpris 150 kronor. Köp din biljett på Tickster.
Föreläsning: Jordskredens historia
Onsdag 13 november klockan 18.00
Jordskred är den vanligaste typen av geologiska naturolyckor i Sverige, och de förväntas öka rejält under detta århundrade. Arkeologen Anton Larsson berättar om jordskred i förhistorisk och historisk tid, hur dessa påverkat de människor som bott i utsatta områden, vilka spår skreden lämnat, och om de föreställningar som nordborna haft om sådana katastrofer. Ett samarbete med Svenska fornminnesföreningen.
Biljettpris 150 kronor. Köp din biljett på Tickster.
Historisk AW om medeltida mode
Onsdag 27 november kl. 17.00 – 19.30.
Välkommen till en kväll med medeltida mode i fokus. Det blir medeltidscatwalk och trevligt häng. Klockan 18.00 föreläser sömmerskan Åsa Dahlstedt från Medeltidsmuseet om sitt arbete med att sy dräkterna till utställningen Medeltida mode som öppnar på Historiska museet under hösten.
Börja gärna med att kolla in utställningen Medeltida mode och ta ett glas eller något att äta i restaurang Rosengården.
Föreläsningen kostar 150 kronor. Köp din biljett till föreläsningen på Tickster.
Helgvisningar på Historiska
På lördagar och söndagar kan du gå en visning med våra kunniga museipedagoger. Visningar läggs upp i kalendariet så håll utkik där!
Musik på Historiska
Barockhallen på Historiska har den bästa akustiken i stan. Vi bjuder på musik i fantastisk miljö – bland barockänglar, bemålade tak och urgamla orglar. Konserter läggs upp i kalendariet så håll utkik där!
För barn och familj
Under hösten finns det mängder med roliga aktiviteter för dig som besöker oss med barn. Under lov och helger erbjuds ofta barnvisningar och skapande verkstad. Du kan också upptäcka våra kluriga barnspår och ta med ett minne hem från museibutiken. Kolla vad som är på gång den dag du planerar att besöka museet i vårt kalendarium.