Hoppa till innehåll

Entréavgifter

Museet öppet söndag:

11:00 – 17:00

Se alla öppettider

Häxor

Välkommen till HÄXOR – en utställning för alla sinnen. Genom scenografier, bilder och filmer får besökaren uppleva häxprocesserna som pågick i Sverige under perioden 1668–1676. Vilka var kvinnorna som anklagades för trolldom och varför brändes de på bål? Öppnar hösten 2024.

Utställningen HÄXOR är en ny vandringsutställning som just nu visas på Kalmar slott. Den kommer i en specialanpassad version till Historiska museet hösten 2024.

I Herrens år 1668 släpps Satans raseri lös i Sverige. Plötsligt anklagas kvinnor för häxeri och samvaro med Djävulen. Kungen sänder ut en trolldomskommission med rätt att utmäta dödsstraff. Domarna börjar falla – och blir gnistan som får häxbålen att flamma upp över hela landet. »Det stora oväsendet« har inletts. Och innan det tystnar, kommer yxan och elden ha släckt närmare 300 kvinnoliv.

Om utställningen

Utställningen HÄXOR rymmer både sanning och dröm. Den skildrar verkliga händelser och livsöden med texter skrivna av historieläraren och programledaren Cecilia Düringer. Den innehåller också bilder som är fantasier om det förflutna. Hur såg de ut, kvinnorna som blev utpekade, barnen som vittnade mot dem och männen som dömde dem? Bilderna är skapade med hjälp av artificiell intelligens och därmed är HÄXOR den första historiska utställningen i Sverige som är skapad med AI.

Person i historiska kläder med krona. Runt om är blommor och fåglar.

Bild: Pompe Hedengren.

Utställningsproduktion

Utställningen HÄXOR är skapad av konstnären Pompe Hedengren och designern och scenografen Erik Gullberg. Tillsammans har de tidigare skapat de uppmärksammade utställningarna Aquanauts: Expeditionen och Kraftverk – hantverk i vår tid. Historieläraren och programledaren Cecilia Düringer från podden P3 Historia är textförfattare.