Hoppa till innehåll

Besök museet digitalt!

Ta del av Historiska museets fantastiska föremål, spännande historier och intressanta föreläsningar på egen hand, oavsett var du befinner dig.

Spår: Historien om Sverige

För vuxna

Från den 16 december har vi nya spår för både vuxna och barn, om föremålen från SVT:s serie Historien om Sverige. Vill du lära dig saker som du kanske inte visste? Leta upp föremål med QR-koder i våra utställningar. Spåret för vuxna kan du ta del av både digitalt och på museet.

Till spåret

Museets utbud kopplat till Historien om Sverige

Spår för barn

I barnspåret letar ni pusselbitar som tillsammans bygger något alldeles fantastiskt!

Se alla barnspår

Titta på hemifrån

Historiska bakom dörrarna

UR Samtiden har besökt vårt museum och spelat in fem berättelser om forntida människor, koder, symboler och tecken. Möt soldyrkare, helgon och en stand up-komiker…

Se miniserien

Filmer om föremål och inspelade föreläsningar

Lyssna på föreläsningar och kolla in filmer om museets föremål i vår kunskapsbank.

Hela vikingarnas värld digitalt

Samtliga föremål och texter i vår utställning Vikingarnas värld är möjliga att ta del av via mobil, surfplatta eller dator, på plats i museet eller hemma.

Henrik Ahnborg och Nora Rios i Arkeologens dotter. Foto: Marcus Dineen/Baluba/UR

 

Digital museum för barn

TV-serien Arkeologens dotter

TV-serien Arkeologens dotter från UR är en svindlande äventyrsresa tillbaka till forntiden. Historiska museet har bidragit med sakkunskap. Vi har också tagit fram extramaterial och korta filmer som finns att titta på här.

Se serien på UR-play

Idéresan – filmer om nu och då

Vi träffar bronsåldersmänniskor, vikingar, medeltida författare, kungar – och ställer frågan vad de har använt istället för sociala medier, och vad man velat berätta om på deras tid.

Se filmerna och ta reda på mer om miniserien

Historiekul – filmer och aktiviteter

Historiska museets pedagoger presenterar olika historiska teman i korta filmer i för barn i förskoleåldern, cirka tre till sex år.

Se filmerna och ta reda på mer om Historiekul

Målarbilder – färglägg historiska föremål

Vi har samlat olika historiska målarbilder som du kan skriva ut och färglägga. Bara spara ner bilden och skriv ut den på ett vanligt A4-papper. Fram med färgpennor och kritor och börja färglägg.

Ladda ner våra historiska målarbilder

illustration av gudarna ur den nordiska mytologin

Lyssna hemifrån

Fornnordiska mytsagor – lyssna hemifrån

Lyssna på myter och sagor från den fornnordiska tiden. De berättades under vikingatid och säkert långt innan dess. I en saga är Tors hammare Mjölner stulen och i en annan har Iduns äpplen hamnat hos jätten Tjatse och det är ju inte så bra, för då blir gudarna gamla och skruttiga! En liten äckligare saga handlar om hur gudarnas dryck mjöd kom till.

Skrivna och inlästa av museets museipedagoger Linda Wåhlander och Anna Wilson.

Lyssna på alla fornnordiska sagor

Vem är du i nordisk mytologi?

Gillar du högtider som Frigg, är vis som Oden, lekfull som Idun eller älskar att stå i rampljuset som Balder? Testa vårt quiz och se vem du är i nordisk mytologi.

Podcast Oglömt

Vad ska vi ha historia till egentligen? Kan kunskap om hur historia skapas göra oss till bättre människor i nutiden? I podcasten Oglömt vill vi prata om vad vi väljer att göra oglömt och varför. Podden är ett samarbete mellan Södertörns högskola och Historiska museet.

Lyssna på Oglömt

Podcastserie: Häxor, barnamord, sedlighet och revolution!

I vår podcastserie får du följa hur synen på kvinnors sexualitet från 1600-tal till nutid sett ut. De individer som lyfts fram har levat eller lever och historierna om dem är sanna. Det är däremot bara några få av alla de historier som finns att berätta.

Lyssna på podcastserien

Vi finns på social medier

På Facebook och Instagram publicerar vi bilder och information om våra samlingar samt om våra aktuella program och erbjudanden.

Följ oss på Instagram: @historiska

Följ oss på Facebook

Håll koll på våra erbjudanden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få senaste nytt till din mejl.

Anmäl dig till nyhetsbrevet