Gris
Tamsvinen var mycket lika vildsvin, och de var avsevärt mindre än dagens svin. Under sommarhalvåret gick de fritt och livnärde sig på bok- och ekollon. I städerna var svinet ett av de vanligaste husdjuren, eftersom de kunde leva på avfallet från hushållen. Tamsvinen slaktades oftast unga. Bland benfynden finns ofta inslag av spädgrisar. Den stora slakten ägde rum på hösten. Köttet konserverades sedan genom torkning, rökning eller saltning.
Relaterat material
Guldskinnstäcken
Guldskinnstäcken
Guldskinnsbroderier eller guldskinnstäcken var en medeltida metod att skapa konstnärliga textilier. De bevarade täckena är slitna, urblekta och delvis förstörda så museet har genomfört ett projekt där man rekonstruerar guldskinnstäcken för att visa upp hur de kunde sett ut i ursprungligt skick. Amica Sundström, antikvarie och Maria Neijman, länshemslöjdskonsulent, visar och berättar. Av UR Samtiden.
Filippa - drottningen som regerade Sverige
Filippa - drottningen som regerade Sverige
Författaren Stefan Högberg, som intresserar sig för historiens gränsöverskridande kvinnor, berättar mer om drottning Filippa, en av våra mest intressanta och okända medeltida drottningar.
Vad vet du om 1200- och 1300-talen?
Vad vet du om 1200- och 1300-talen?
Från teknologiskt tigersprång till ekologisk katastrof och massdöd. Föreläsning med Kurt Villads Jensen, Stockholms universitet.
Magiskt örtbruk från järnålder till medeltid
Magiskt örtbruk från järnålder till medeltid
Det finns många spridda och populära föreställningar om hur det magiska örtbruket sett ut i äldre tid, men hur ser egentligen de historiska spåren efter denna magi ut? Hur användes växterna och på vilka sätt ansågs de fungera magiskt? Och finns det egentligen något som kan kallas ”häxörter”? Jens Heimdahl arbetar som arkeobotaniker på Arkeologerna vid Statens historiska museer. 52 minuter.
Benet från Varnhem – Historiska höjdare
Benet från Varnhem – Historiska höjdare
På Historiska visar vi riktiga föremål som bär på spännande berättelser – baserade på verkliga händelser! Hör Leena Drenzel berätta om benet från Varnhem.
Viklaumadonnan – Historiska höjdare
Viklaumadonnan – Historiska höjdare
På Historiska visar vi riktiga föremål som bär på spännande berättelser – baserade på verkliga händelser! Hör Pia Bengtsson Melin berätta om Viklaumadonnan.