Äldre järnålder
Tiden mellan 500 f Kr och 1100 e Kr kallas i Skandinavien för järnålder. Det är den period då järnet blir allt vanligare i denna del av världen. Men det är också en tid då runskriften skapas, skandinaver deltar som soldater i den romerska armén, de första stadsliknande bebyggelserna uppförs och den kristna tron börjar anammas i Skandinavien.
Järnåldern är en dynamisk period inom vilken det både finns många likheter genom århundradena samtidigt som många stora förändringar också sker. Här har vi samlat texter om järnålder som rör både stort och smått. För järnåldern har arkeologerna skapat flera kortare tidsindelningar som fungerar som ett slags verktyg för att hålla ordning på de långa tidsperspektiv man arbetar med. Den äldre järnåldern delas upp i:
förromersk järnålder, 500 f Kr–1 f Kr
romersk järnålder, 1–400 e Kr
Namnen kan upplevas som något kryptiska och kommer därför att förklaras lite närmre här.
Förromersk och romersk järnålder
En liten bronsbyst av en man från romersk
järnålder med välfriserat hår och flätat skägg.
Den kommer från Alböke på Öland.
Romersk järnålder kallas så eftersom det från denna del av järnåldern finns många föremål från det romerska riket i Skandinavien, även om området aldrig utgjorde en del av Romarriket. I marken har det till exempel hittats romerska brons- och glaskärl, statyetter och mynt.
Från perioden innan, förromersk järnålder, finns inte lika många fynd, och fornlämningarna och föremålen ger generellt ett lite enklare intryck. När perioderna skapades av arkeologer på 1800-talet gavs denna period sitt namn i förhållande till tiden som kom efter. Det kan tyckas lite märkligt eftersom de människor som levde då inte kunde veta vad som skulle komma att hända i framtiden, men namnet kom ändå att bli ett vedertaget begrepp bland arkeologer.