Hoppa till innehåll

Silverhänge med runinskrift

Silverhänge med runinskrift från Birkagrav 552

Silverhänge med runinskrift från Birkagrav 552

Silverhänge SHM 34000: Bj 552  (U ANF1937;163 $)


Det unika silverhänget påträffades under Hjalmar Stolpes utgrävningar av Birkas gravfält år 1877. Det kommer från grav 552 som var belägen på gravfältet Norr om Borg.

Av föremålen att döma är den gravlagda en kvinna som förutom den runprydda silverhänget var utrustad med ovala spännbucklor, ett likarmat spänne, en pärluppsättning av glas- och bärnstenspärlor, en sax, ett hängbryne av sandsten och ett nålhus.

Hänget är ursprungligen ett importerat smycke från Frankiska riket som har omformats till utseende och funktion när det kommit till Skandinavien. Det är i två stycken som varit fastnitade i varandra, den filigranprydda framsidan buktar utåt en aning och har därmed lämnat ett utrymme för exempelvis en dekorativ sten i mitten eller möjligtvis något ”relikartat”. Upphängningsanordningen kan ha suttit i det övre vänstra hörnet, dock har hänget tappat lite av sin form efter de konserveringsåtgärder som gjorts sedan fyndet gjordes och själva upphängningsanordningen finns inte längre kvar.

Inskriften är mycket speciell, ristad på bakstycket av hänget i fyra rader och läses från två håll. Inskriftens innebörd är fortfarande oklar trots flera försök av forskare och experter. Helt klart är ändå att det är en mycket speciell inskrift som säkerligen haft en viktig och laddad funktion.

En läsning av inskriften är:

þat ik uk (M) nona ¶ snonk=uk(t)(i)unf(i) ¶ sak a=rf hit(r)k ¶ þik

U ANF1937;163 – Sök i samlingarna (shm.se)