Hoppa till innehåll
17 februari 2024 Kl. 15:00 – 16:00

Musik på Historiska: I trubadurernas fotspår

En konsert med ikoniska trubadursånger från 1100-1200-talen – tolkade på svenska.

De första trubadurerna levde på 1100-talet i nuvarande södra Frankrike. Deras sånger är de äldsta profana sånger på folkspråk som finns bevarade med både text och melodi. Trubadurerna undvek latinet och sjöng istället på sin publiks modersmål. Men sångernas originalspråk – medeltida occitanska, franska och tyska – är obegripliga för de flesta. Tänk om någon fick för sig att översätta dem till svenska?

Det är just vad Solvej von Malmborg, Malin Gustavsson och Pontus Kjellberg har gjort i projektet ”I trubadurernas fotspår”. För första gången framförs dessa ikoniska sånger från 1100- och 1200-talen på svenska. Vad var det egentligen som medeltidens människor funderade på? Tänkte de bara på krig och kärlek? Med både allvar och humor bjuder programmet på en inblick i de första trubadurernas värld.

Konserten arrangeras i samarbete med studieförbundet NBV.

Fri entré. Ingen platsbokning.

Musik på Historiska
Barockhallen på Historiska har den bästa akustiken i stan. Vi bjuder på musik i fantastisk miljö – bland barockänglar, bemålade tak och urgamla orglar.

26 – 29 februari 2024 - Vecka 09 (10)

Se allt som händer