Hoppa till innehåll
14 februari 2024 Kl. 18:00 – 19:00

Digitalt: Historia hemma hos dig

Du behöver inte komma till oss, vi kommer till dig!

Slå dig ned i soffan, sparka av tofflorna och njut av historia hemifrån. Vi sänder föredragen digitalt via programmet Zoom.

Under våren bjuder vi på aktuell arkeologi och spännande resultat från utgrävningar runtom i landet, i samarbete med Arkeologerna.

Onsdag 14 februari

Pryssgården – människor och gårdsmiljöer under 6 000 år

I tusentals år har människor valt att bygga sina gårdar på Pryssgårdens sluttningar ner mot Motala ström i Norrköping. De första bosättarna slog sig ner här redan under bondestenåldern, för cirka 6000 år sedan.

Foto: Marita Sjölin. Arkeolog på utgrävning

Pryssgården hade ett mycket fördelaktigt läge i det lokala landskapet, på en sandig åsrygg mellan Bråviken och sjön Glan. Gårdarna omgavs av sandjordar, som var lätta att odla och i de strandnära områdena fanns bördiga betesmarker för boskapen. Närheten till kusten har möjliggjort både långväga kontakter över Östersjön och längs kusten.

Pryssgården är en av Sveriges största förhistoriska boplatser och Arkeologerna undersöker nu stora delar av den. Välkommen att lyssna på resultaten från undersökningens första del. Det blir hus, gårdar, unika yxfynd och mycket mer från framför allt brons- och järnålder.

Med Marcus Asserstam, arkeolog och projektledare vid Arkeologerna.

Föreläsningen sker via programmet Zoom.

Biljettpris 80 kr. Köp din biljett på Tickster.

Fler digitala föreläsningar:

13 mars

10 april

26 – 29 februari 2024 - Vecka 09 (10)

Se allt som händer