Hoppa till innehåll
27 juni 2023 Kl. 10:00 – 16:00
Eventet pågår: 27 juni – 27 augusti 2023

Viking för en dag

Dagligen 27 juni – 27 augusti klockan 10:00- 16:00 (stängt måndagar)

I sommar är museets gröna innergård fylld med aktiviteter! Kom och prova på vikingatida hantverk och lekar, baka vikingatida bröd, testa din balans på holmgången eller pusta ut under det stora pilträdets hängande grenar. Lyssna på sagor ur den nordiska mytologin eller följ med på visning i utställningen Vikingarnas värld.

Aktiviteter att göra på egen hand

Tisdag – söndag klockan 10.00 – 16.00

Spela forntida spel, skjut med pil och båge och prova vikingatida kläder. Utmana en kompis i dragkamp och testa dina sinnen i vår lukt- och känselutmaning. Smaka på historien i köksträdgården och ta det lugnt i gräset.

Prova på vikingatida hantverk

Tisdag – söndag klockan 10.00 – 16.00

Skapa din egen magiska runamulett, eller gör dina egna lerpärlor att ta med hem. Prova att fläta en egen snodd eller att göra smycken i metalltråd. Prata med våra kunniga pedagoger om hur man gjorde kläder förr. Olika hantverk olika dagar.

Drop-in.

Baka och smaka på vikingatiden

Tisdag – söndag klockan 11.00 – 15.00

Baka ditt eget vikingabröd över öppen eld och få en smak av vikingatiden.

Drop-in.

Lär dig smida

Tisdag – söndag klockan 10.30 – 11.00, 12.00-12.30 och 14.30-15.00

Titta in i smedjan och hjälp vår smed med att smida smycken, krokar och annat. Lär dig om smedens roll under vikingatiden. Delta i någon av våra workshops i vikingatida smide och prova hur det är att smida själv under ledning av en pedagog.

Kostnadsfritt. Hämta biljett vid infodisken samma dag.

Völvans sagostund

Tisdag – söndag klockan 15.00 – 15.30

På vikingatiden trodde man att det gick att se in i framtiden och tillbaka i historien. Men det var inte alla som hade den kunskapen. En völva var en person som kunde trolla, och använda magi för att se framåt och bakåt i tiden. En kunskap som hen fått från guden Oden.

Möt museets egen völva och följ med in i sagornas värld när vi samlas för en lekfull sagostund under det stora pilträdet. Hör fornnordiska myter och berättelser och få ditt eget vikinganamn med dig hem.

Samling under trädet. Anmälan behövs inte. (Vid regn eller dåligt väder flyttas sagostunden in i utställningen Vikingarnas värld.)

Barnvisning i Vikingarnas värld

Tisdag – söndag klockan 11.00

Följ med en av våra pedagoger på en visning i utställningen Vikingarnas värld. Läs mer.

Fler aktiviteter för barn

Det finns också kluriga barnspår och en äventyrsryggsäck som ni kan låna på museet. Läs mer.

 

 

17 – 23 juni 2024 - Vecka 25 (24)

24 – 30 juni 2024 - Vecka 26 (28)

Se allt som händer