Hoppa till innehåll
19 april 2023 Kl. 17:00 – 19:30

Flygande valkyrior och stupade hjältar

Konsert klockan 18.30. Panelsamtal klockan 17.00.

Under 1800-talet vurmades det för vikingatiden inom operavärlden. Kanske har du hört talas om ett av de mest kända verken, Nibelungens ring av Richard Wagner?  Kvinnliga kompositörer har däremot hamnat i skymundan i jämförelse med sina manliga kollegor, trots att de under sin egen tid var berömda tonsättare.

Den här kvällen tillägnas två kvinnliga operakompositörer vars verk länge fallit i glömska. Passa på att bekanta er med delar av två storslagna verk från förra sekelskiftet: Konung Hiarne av Ingeborg Bronsart von Schellendorf samt Kong Hroars skjalde av Thekla Griebel. Båda utspelar sig på vikingatiden och passar både historieintresserade och den musikälskande allmänheten som vill höra och se något nytt!

Konung Hiarne börjar med en skaldetävling som hålls för att utse Danmarks näste kung. Därefter följer en maktkamp mellan Sverige och Danmark där kärleken mellan den danske kung Hiarne och den svenska prinsessan Hilda sätts på prov. Slutet bjuder på en spektakulär kör med bevingade valkyrior som tar med sig operans stupade hjältar till Valhalla.

Kong Hroars Skjalde kretsar också den kring en skaldetävling, mellan den manlige Ragnvald och den mer känslige Hrane. Den danske kungen Hroar känner sig tvingad att utse Ragnvald till vinnare, men är i själva verket rörd av Hranes mer subtila sång.

I samarbete med Den Andra Operan, en ideell förening som arbetar för att lyfta fram kvinnliga upphovspersoner inom opera ur historien.

Medverkande i panelsamtalet:
Ted Hesselbom, chef Sigtuna Museum & Art och författare till boken Vikingen: en historia om 1800-talets manlighet.
Ditte Hammar, regissör och översättare vid Den Andra Operan.
Thomas Husted Kirkegaard, musikvetare med fokus på kvinnliga operatonsättare.
Henrik Schaefer, musikalisk ledare vid Folkoperan.

Solister:
Hanna Fritzson
Maud Hammerud
Wiktor Sundqvist
Clifford Lewis
Linus Flogell

Pianister:
Nigar Dadascheva
Anna Christensson

Kör:
Operadonnorna och Lisa Thor

Regi och koncept:
Ditte Hammar

Konserten genomförs med stöd av:
Kulturrådet
Nils-Göran Olves stiftelse
Stefan Johanssons stiftelse
Stiftelsen Signatur
Ambache Charitable Trust

Panelsamtal klockan 17.00 och konsert klockan 18.30. OBS! Samtalet kommer att föras på svenska och danska.

Kostnad 150 kronor för konserten

Boka biljett till konserten här.

Panelsamtal drop-in (begränsat antal platser)

Boka kostnadsfri biljett till panelsamtalet här.

Ingår i serien AW på Historiska där du kan börja kvällen med soppa och ett glas vin i restaurang Rosengården. Kvällens specialpris på soppa och ett glas vin är 160 kronor. Soppa och ett glas alkoholfri dryck kostar 120 kronor. Soppan är vegetarisk.

Fler programpunkter i samma serie:

Hur klädde sig människor förr?
Glaciärens hemligheter

15 – 21 april 2024 - Vecka 16 (11)

Se allt som händer