Hoppa till innehåll
26 januari 2023 Kl. 12:00 – 22:00
Eventet pågår: 26 – 27 januari 2023

Ljusspel på Historiska museets fasad på Förintelsens minnesdag

Vi uppmärksammar Förintelsens minnesdag 27 januari tillsammans med vårt systermuseum, Sveriges museum om Förintelsen.

Ett ljusspel visas på Historiska museets fasad på Narvavägen från torsdag 26 januari klockan 12.00 till fredag 27 januari klockan 22.00. Det är kostnadsfritt att ta del av ljusspelet.

Ljusspelet visas i samarbete mellan Historiska museet, Sveriges museum om Förintelsen, Raoul Wallenberg Academy och World Jewish Congress. Ljusspelet har tidigare visats på Synagogan i Stockholm som en del i Nobel Week Lights 2022.

Om konstverket:

Ljusspelet är ett konstverk av Smash Studio. Konstverket ”Heroes” väver samman abstrakt animation och en ljudupplevelse – inspirerad av sanna humanitärer.

Konstnärerna har inspirerats av tre personer. En av dessa är Raoul Wallenberg, en svensk diplomat som räddade tusentals judar i Budapest från Förintelsen. En annan är Elie Wiesel, 1986 års Nobels fredspristagare. Även Dag Hammarskjöld, pristagaren av 1961 års Nobels fredspris, hedras i konstverket.

Konstverket innehåller upplästa citat från Dag Hammarskjöld, Elie Wiesel och Raoul Wallenberg tillsammans med ljusanimationer som består av tusentals små upplysta ljuspunkter. Dessa individuella glödande partiklar förenas för att skapa något större än de själva: geometriska mönster och former som rör sig genom abstrakta och organiserade former när de formas framför våra ögon.

Stillbild från konstverket ”Heroes” av Smash Studio. Foto: Ashley Reed.

15 – 21 april 2024 - Vecka 16 (12)

Se allt som händer