Hoppa till innehåll
17 december 2021 Kl. 15:00 – 16:00

INSTÄLLT! Vikingatidens vagga

OBS! Föredraget är inställt.

Hör författaren till boken Vikingatidens Vagga, Kristina Ekero Eriksson, berätta om hur en av de mest betydelsefulla epokerna började – och varför. En historia som aldrig berättats förut.

Varför började vikingar plötsligt attackera kloster, byar och städer i England och på den europeiska kontinenten i slutet av 700-talet? Ny forskning tyder på en desperation hos de plundrande nordborna. Den nya boken Vikingatidens Vagga förmedlar de senaste forskarrönen om hur vikingarna kunde bli så framgångsrika pirater, handelsmän och kolonisatörer. För första gången presenteras århundradena som ledde fram till vikingatiden, den så kallade vendeltiden, populärvetenskapligt.

Kristina Ekero Eriksson är vetenskapsjournalist med ett förflutet som arkeolog och intendent på Historiska museet i Stockholm. Hon har varit programledare för historiska dokumentärer på SVT och medverkar i tidskrifter som Populär Arkeologi och Populär Historia. Tidigare har hon skrivit böckerna Gamla Uppsala – människor och makter i högarnas skugga, Årstafruns dolda dagböcker samt, tillsammans med Dick Harrison, Vikingaliv. 2021 är hon aktuell med Vikingatidens vagga.

Träffa författaren och få din bok signerad efter presentationen. Böcker kommer finnas till försäljning. Ett samarbete med förlaget Natur & Kultur.

Föredraget är kostnadsfritt. Begränsat antal platser. Boka din plats här.

Vi följer regeringens och expertmyndigheternas råd och föreskrifter med anledning av covid-19. Antalet platser till programpunkten är begränsat och vi vidtar åtgärder för att undvika trängsel i lokalerna.

Passa på att se skatter från vendeltiden i museets utställning Forntider.