En guldkantad höst: Guldrummet fyller 30 år
Fredagsmorgon med guldkant, after work med bubbel, föreläsning om skatter och pannlampsvisningar i mörkret – det är några av höstens alla aktiviteter i Guldrummet. Följ med på en gyllene resa när en av museets mest unika utställningar fyller 30 år.
Unika guldhalskragar, skimrande brakteatrar, silvermynt och brudkronor. Sveriges finaste guld- och silverföremål från forntiden finns i Guldrummet på Historiska museet i Stockholm, en skattkammare som öppnades 1994 och väckte stor uppmärksamhet vid invigningen.
Guldrummet firar 30 år i oktober med ett program fullt av event. Under fyra fredagar erbjuds morgonvisningar där besökare får vara med vid öppnandet av det specialdesignade guldvalvet och se unika guldskatter. Det blir även AW-kväll med bubbel och en föreläsning om skatter, samt helgvisningar om guld- och silverskatter och spännande pannlampsvisningar för barn.
Om programmet:
Historisk AW om guld
2 oktober, klockan 17.00 – 20.00
Fira Guldrummet med bubbelbar och visning bland guldskatterna. Missa inte föreläsningen med arkeologen Kent Andersson som var med när Guldrummet skapades.
Fredagsmorgon med guldkant
4 oktober, klockan 10.00 – 11.00
Upplev en exklusiv frukost och historisk rundtur när vi öppnar det hemlighetsfulla Guldrummet, där Sveriges mest värdefulla guldskatter visas.
Helgvisning – Guldrummet 30 år!
5 oktober klockan 14.30 – 15.00
Fira Guldrummets 30-årsjubileum med en fascinerande helgvisning där museets pedagog guidar dig genom Sveriges unika guld- och silverskatter.
Om Helgvisning Guldrummet 30 år!
Helgkul: Med pannlampa bland guldskatter
5 oktober, klockan 11.30 – 14.00
Upplev ett spännande äventyr i det nedsläckta Guldrummet med pannlampsvisningar bland Sveriges unika guldskatter! Passar barn från 5 år.
Om aktiviteten pannlampa bland guldskatter
Digital föreläsning: Guldfynd i Skåne Sommaren 2023
9 oktober, klockan 18:00 – 19:00
Sommaren 2023 undersökte Arkeologerna en järnåldersboplats i Knästorp, utanför Lund i Skåne. Resultaten var häpnadsväckande, med ett fyndmaterial som innehöll både vapen och en rad exklusiva och högkvalitativa smycken, flera av guld. Tolkningen är att en storman eller en lokal ledare, förmodligen med ett väpnat följe, varit bosatt på platsen. Delta i föreläsning om de digitala guldfynden tillsammans med Adam Bolander, projektledare och arkeolog på Arkeologerna, Statens historiska museer i Lund. Adam har lång erfarenhet av undersökningar av järnåldersbosättningar i området kring Uppåkra.