Hoppa till innehåll

Bilder

Söker du bilder på våra föremål i samlingarna? Vi har cirka 105 000 bilder fotograferade under olika perioder, med olika teknik, vilket innebär att kvalitén och upplösningen varierar.

Vet du ungefär vad du söker kan du söka själv här på webben via vår sökfunktion och ladda ner bilderna själv.

Behöver du mer hjälp eller har direkta bildfrågor kontakta: bilder@shm.se

De flesta av våra föremålsbilder är numera licensierade med CC BY, vilket innebär att de är fria att använda, under förutsättning att upphovsman och/eller Statens historiska museum anges i samband med bildens publicering.

Vill du filma eller fotografera på museet?

För förfrågningar om filmning/fotografering exempelvis för dokumentärfilmsproduktioner, kontakta kommunikatör Ninna Bengtsson, ninna.bengtsson@shm.se eller 010-480 8076.

För forskare och studenter

För förfrågningar om filmning/fotografering av föremål ur samlingarna kontakta enhetschef Elisabet Regner, elisabet.regner@shm.se, tel. 08-5195 56 67 (arkeologiska samlingarna) eller enhetschef Annica Ewing, annica.ewing@shm.se, tel. 08-5195 56 87 (kulturhistoriska samlingarna).

För allmänheten

Det är tillåtet för allmänheten att fotografera och videofilma för eget bruk i museets basutställningar. Det är däremot inte tillåtet att använda stativ. Säkerhetsskäl och vår ambition att andra museibesökare inte ska störas ligger till grund för beslutet.